Lezingen 2018

Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.

De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.

Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.

 

De volgende lezingen zijn gehouden in 2018:

Zwaartekrachttheorie van Erik Verlinde

Dr. Marcel Vonk

In november 2016 haalde het nieuws zelfs tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen de kranten: theoretisch fysicus Erik Verlinde had na zes jaar werken eindelijk zijn nieuwe ideeën over de zwaartekracht gepubliceerd. Eerder, in 2010, had Verlinde al beschreven hoe volgens hem de zwaartekracht een "emergent verschijnsel" is; in zijn nieuwe artikel paste hij zijn ideeën ook toe op ons heelal, en dan in het bijzonder op de donkere energie en de donkere materie daarin.

De ontdekkers van de hemel: de geschiedenis van de moderne Nederlandse sterrenkunde

Dr. David Baneke 

Er is iets bijzonders aan de hand met de sterrenkunde in Nederland. Ondanks zijn bewolkte klimaat en dichte bebouwing is Nederland op astronomisch gebied een grootmacht, en dat al een eeuw lang, met kopstukken als Kapteyn, Pannekoek, Minnaert en Oort. Hoe komt dat? Wie waren die mensen? En waarom werd juist de Nederlandse sterrenkunde zo succesvol?

Klimaatverandering

Willem Schot 

De nadruk ligt bij de klimaatveranderingen in het recente geologisch verleden. Tijdens en aan het einde van de ijstijden waren er veel intense en snelle klimaatveranderingen. Waardoor we dat weten wordt belicht ook met beelden uit de natuur. Een probleem is dat de oorzaken van deze enorme natuurlijke klimaatveranderingen niet volledig bekend zijn. De spreker zal hier wel nader op in gaan.

Zwaartekrachtgolven

Prof. Dr. Chris van den Broeck

Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.

Sinds 2015 hebben de twee Advanced LIGO observatoria in de VS met regelmaat zwaartekrachtsgolf-signalen gedetecteerd die afkomstig zijn van samensmeltende dubbele zwarte gaten, en sinds kort is ook Advanced Virgo in staat om deze golven te zien. In de zomer van 2017 kwam er de spectaculaire ontdekking van samensmeltende neutronensterren, gevolgd door een flits van gammastraling; later werd ook de nagloed van de botsing waargenomen met optische en andere telescopen.