Activiteiten 2015

Gedurende het jaar wordt enkele malen een sterrenkijkavond georganiseerd. Normaal gesproken in ieder geval in het voorjaar en in het najaar. Dit is meestal op een vrijdag- of zaterdagavond. Plaats van handeling is veelal Camping Zeeburg of het Artis Planetarium. We hebben dan met een aantal leden enkele telescopen opgesteld en tonen het publiek wat er die avond zoal te zien is aan de sterrenhemel.

Aangezien deze avonden reeds langere tijd tevoren worden aangekondigd, is het weer uiteraard een grote verrassing. Bij bewolking of zelfs regen kunnen we de telescopen niet buiten opstellen en volgt er veelal een zogenaamd slechtweerprogramma met bijv. een presentatie binnen.

Deze avonden zijn vrij toegankelijk voor eenieder die geinteresseerd is in de sterrenhemel en wel eens door een telescoop wil komen kijken. Een eerste blik op de maankraters of de ringen van Saturnus is voor velen een onvergetelijke ervaring.

 

De volgende publieke activiteiten staan op de agenda voor 2015:

Publieke Sterrenkijkavond

Universiteit van Amsterdam

Normaliter iedere laatste vrijdag van de maand organiseert het sterrenkundig instituut van de Universiteit van Amsterdam een publieke sterrenkijkavond.

Tot onze spijt moeten we informeren dat de deze sterrenkijkavond in december niet kan doorgaan. De eerstvolgende gelegendheid is op 29 januari 2016.

Iedereen is dan van harte welkom, maar u dient zich wel tevoren aan te melden. Dat kan via de website van de Universiteit van Amsterdam (klik hier). De routebeschrijving naar het Science Park vindt u hier.

 

Bezoek aan Radiotelescoop Dwingeloo

Excursie

De Volkssterrenwacht Amsterdam organiseert een excursie naar CAMRAS. Stichting CAMRAS (C.A. Muller Radio Astronomie Station) is een vrijwilligersorganisatie die de radiotelescoop in Dwingeloo beheert.

De vrijwilligers van CAMRAS hebben het oude monument opgeknapt en werkend gemaakt. Daardoor kan CAMRAS de telescoop beschikbaar stellen voor jeugd, onderwijs, amateurastronomen, radioamateurs, kunstenaars en andere belangstellenden.

Publieke Sterrenkijkavond

Universiteit van Amsterdam

Iedere laatste vrijdag van de maand (behalve in de zomermaanden) organiseert het sterrenkundig instituut van de Universiteit van Amsterdam een publieke sterrenkijkavond.

Bij helder weer worden beide koepels van het observatorium geopend en zijn de telescopen (waaronder de grootste telescoop in Nederland) voor het publiek toegankelijk om objecten aan de sterrenhemel te bekijken.

Nacht van de Nacht

Sterrenkijken

Dit evenement wordt ieder jaar georganiseerd in het weekend waarin we weer overgaan van zomer- naar wintertijd en de klok dus een uur wordt teruggedraaid.

Doel is om meer aandacht te besteden aan de duisternis en de alom aanwezige lichtvervuiling, die de natuur negatief beinvloedt en ons ook het zicht op de sterrenhemel ontneemt.