Lezingen 2022
Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit was altijd op een dinsdagavond maar is in 2021 vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus vooralsnog verplaatst naar de maandagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.
Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.
De volgende lezingen staan op de agenda voor 2022:
Op zoek naar interstellair ijs met de James Webb ruimte telescoop
Prof. Harold Linnartz
Dit zal de laatste lezing van dit jaar worden. Begin 2023 wordt de lezingen cyclus weer vervolgd.
Sinds een paar maanden wordt er met de JWST gezocht naar ijs in de ruimte, in donkere interstellaire wolken maar ook in protoplanetaire schijven. De JWST is ideaal voor dit werk; in het infrarood is ijs prima zichtbaar. Hoe weet je dat je ijs ziet en waarom is dat belangrijk?
De Jezero-delta op planeet Mars: een doodgewoon geval
Prof. Dr. Maarten Kleinhans
Deze lezing markeert het einde van de zomer en begin van het nieuwe VSA seizoen.
De Perseverance lander rijdt rond op Mars op zoek naar sporen van water en van leven. De landingsplaats is het Jezero kratermeer, waar een flinke fossiele delta bewijs is voor water, en de verzamelbak is van mineralen uit een groot gebied. Dit leidt tot de vraag hoe lang die delta actief is geweest, want leven ontstaat voor zover bekend niet in zes dagen. Deze lezing zal gaan over hoe we die vraag beantwoorden, wat het verhaal is van deze en andere delta’s op Mars, en wat dit vertelt over delta’s op Aarde bij een snel stijgende zeespiegel.
Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur
Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.
Micrometeorieten
Astrid Geurts
Jaarlijks valt er tonnen buitenaards materiaal op onze aarde. Variërend van kleine stofdeeltjes tot de wat grotere exemplaren meteorieten. De kleinste steentjes die veelal kleiner zijn dan een halve millimeter kun je overal terugvinden, zelfs op straat of op je dak.
Astrid Geurts verteld over het onderzoek dat zij startte en welke verrassende ontdekkingen dat opleverde.
Aurora
Thea Schenk
Aurora, oftewel poollicht, is een spectaculair lichtverschijnsel dat zich voordoet rond de Noord- en Zuidpool. In deze lezing wordt de geschiedenis van aurora’s besproken en ook enkele legendes. Wat is de invloed van de zonnewind en van de magnetische velden van de aarde op de kleur van de aurora? Wat is ruimteweer en kunnen we aurora ook op andere planeten zien? Ook wordt praktische informatie gegeven: waar is goede informatie te vinden over aurora en veel praktische tips over het fotograferen van aurora. De lezing is rijk geïllustreerd met figuren en foto's.