Activiteiten 2017

Gedurende het jaar wordt enkele malen een sterrenkijkavond georganiseerd. Normaal gesproken in ieder geval in het voorjaar en in het najaar. Dit is meestal op een vrijdag- of zaterdagavond. Plaats van handeling is veelal Camping Zeeburg of het Artis Planetarium. We hebben dan met een aantal leden enkele telescopen opgesteld en tonen het publiek wat er die avond zoal te zien is aan de sterrenhemel.

Aangezien deze avonden reeds langere tijd tevoren worden aangekondigd, is het weer uiteraard een grote verrassing. Bij bewolking of zelfs regen kunnen we de telescopen niet buiten opstellen en volgt er veelal een zogenaamd slechtweerprogramma met bijv. een presentatie binnen.

Deze avonden zijn vrij toegankelijk voor eenieder die geinteresseerd is in de sterrenhemel en wel eens door een telescoop wil komen kijken. Een eerste blik op de maankraters of de ringen van Saturnus is voor velen een onvergetelijke ervaring.

 

De volgende publieke activiteiten zijn georganiseerd in 2017:

Publieke Sterrenkijkavond

Universiteit van Amsterdam

Iedere laatste vrijdag van de maand (behalve in de zomermaanden) organiseert het sterrenkundig instituut van de Universiteit van Amsterdam een publieke sterrenkijkavond.

Bij helder weer worden beide koepels van het observatorium geopend en zijn de telescopen (waaronder de grootste telescoop in Nederland) voor het publiek toegankelijk om objecten aan de sterrenhemel te bekijken.

Museumnacht

Publieksavond bij ARTIS Planetarium

Dit jaar wordt op 4 november voor de achttiende keer de Museumnacht georganiseerd door N8. De Museumnacht is ieder jaar de eerste zaterdag van november.

Dierentuin ARTIS neemt ook deel aan deze museumnacht die daar ook in het teken van de sterrenkunde zal staan onder het motto "van Micro- naar Macronatuur". Hierbij worden doorlopend liveshows gegeven in de zaal van het planetarium. Dit evenement wordt ook ondersteund door de VSA.

Nacht van de Nacht

Sterrenkijken op Camping Zeeburg

Dit evenement wordt ieder jaar georganiseerd in het weekend waarin we weer overgaan van zomer- naar wintertijd en de klok dus een uur wordt teruggedraaid.

Doel is om meer aandacht te besteden aan de duisternis en de alom aanwezige lichtvervuiling, die de natuur negatief beinvloedt en ons ook het zicht op de sterrenhemel ontneemt.

Fotoverslag: Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober 2017

Het mede door NEMO Science Museum georganiseerde Weekend van de Wetenschap had dit jaar weer erg veel belangstelling. Vooral jonge kinderen en hun ouders waren in grote getale komen opdagen: ruim 9.000 op zaterdag en meer dan 10.000 werden er op zondag geteld bij NEMO. De VSA was hier ook het hele weekend vertegenwoordigd. Op zaterdag dwong de regen ons binnen te blijven maar op zondag hebben we iedereen kunnen laten genieten van een blik op de zon en ook mooie zonnevlammen kunnen laten met onze speciale zonnekijkers.