Museumnacht

Publieksavond bij ARTIS Planetarium

Dit jaar wordt op 4 november voor de achttiende keer de Museumnacht georganiseerd door N8. De Museumnacht is ieder jaar de eerste zaterdag van november.

Dierentuin ARTIS neemt ook deel aan deze museumnacht die daar ook in het teken van de sterrenkunde zal staan onder het motto "van Micro- naar Macronatuur". Hierbij worden doorlopend liveshows gegeven in de zaal van het planetarium. Dit evenement wordt ook ondersteund door de VSA.

In ieder geval het eerste deel van de avond staan we met een aantal kijkers bij het ARTIS Planetarium. In de liveshows zal worden verwezen naar de objecten waar wij een telescoop op hebben gericht.

De maan zal de hele avond schitterend aan de hemel staan (Volle Maan op 4 november). Aan de andere kant laten de planeten het grotendeels afweten dit najaar. De wintertijd is net vorige week ingegaan, dus de zon gaat nu wel een stuk vroeger onder.

Saturnus zal helaas al onder de horizon verdwenen zijn vlak nadat ARTIS vanavond opengaat. Uranus is wel de gehele nacht zichtbaar. Neptunus ook, maar die is wel erg vaag in de lichtvervuiling van Amsterdam.

De sterrenhemel biedt gelukkig wel genoeg fraaie objecten om te bekijken. Cassiopeia en Perseus staan hoog aan de hemel, dus sterrenhopen genoeg. Ook de Andromeda nevel en de bolhoop M13 in Hercules staan er goed bij. Dat geldt ook voor de ringnevel M57 in de Lier. Heldere dubbelsterren als Albireo en Alcor/Mizar zijn ook goed zichtbaar.

Als het weer goed meewerkt, dan wordt het een prachtige avond!

Aanvang 19:00 uur
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)
Locatie is het ARTIS Planetarium

NB: Toegang alleen op vertoon van een gelding passe-partout voor de MuseumN8.
Deze is via onderstaande link verkrijgbaar voor €19,95.

Meer informatie
Dagagenda ARTIS
Museumnacht Amsterdam