Lezingen 2016
Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.
Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.
De volgende lezingen zijn gehouden in 2016:
Waar komen de zwaartekrachtsgolven vandaan?
Prof. Dr. Eric Bergshoeff
Op 11 februari van dit jaar werd de wetenschappelijke wereld overvallen met het nieuws dat de LIGO detector voor het eerst zwaartekrachtsgolven waargenomen had. Dit opent een nieuw tijdperk in de waarneming van het heelal omdat we nu voor het eerst als het ware “oren” gekregen hebben om naar het heelal te luisteren. In deze lezing zullen we ingaan op hoe de zwaartekrachtsgolven volgen uit Einstein's theorie van de zwaartekracht en wat we er in de toekomst mee kunnen doen.
The First Second after the Big Bang
Prof. Dr. Daniel Baumann
NB: Deze lezing is (bij uitzondering) Engelstalig.
Recent observations of the cosmic microwave background have established a very successful model of the universe that accurately describes its history from 1 second after the Big Bang until today.
The first part of the talk will explain how we got to know what we now know about the structure and evolution of the universe during that time period. What happened before the first second after the Big Bang is less certain.
Kometenstof als de bouwstenen van planeten
Dr. Lucas Ellerbroek
NB: Aanvang reeds om 19:00 uur (i.p.v. 20:00 uur).
In de afgelopen twintig jaar is een weelde aan exoplaneten, planeten rond andere sterren dan de zon, ontdekt. Bijna elke ster in de Melkweg blijkt omgeven te zijn door een planetenstelsel. De grote vraag is of er onder die vele planeten wellicht exemplaren te vinden zijn die op de aarde lijken en waar de omstandigheden gunstig zijn voor het ontstaan van leven.
Meteorologie in de praktijk
Aries van Calcar
De geschiedenis van de meteorologie wordt belicht, hoe komt een weerbericht eigenlijk tot stand?
Buys Balot en de KNMI spelen hierbij een belangrijke rol. De spreker zal een een demonstratie geven van het nieuwste Meteo programma voor oceaan navigatie. Weervoorspellingen zijn van groot belang, wat kan er allemaal mis gaan wanneer er niet goed met de informatie wordt omgegaan? Op deze avond komt u hier achter.
NB: Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.
Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur
Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.