Lezingen 2015
Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.
Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.
De volgende lezingen zijn gehouden in 2015:
Ontdekkingsreis naar Pluto
Roel van der Heijden
Bijna tien jaar deed NASA’s ruimtesonde New Horizons erover om dwergplaneet Pluto te bereiken. Maar de foto’s die de afgelopen maanden gestaag de aarde bereikten waren het wachten meer dan waard. Van wijdse vlaktes tot bergketens van waterijs, Pluto blijkt een verrassend dynamisch oppervlak te hebben. Wat leren we van Pluto? Wat was er nodig om de missie van de grond te krijgen. En is Pluto echt geen planeet?
Planeetvorming met ALMA
Nienke van der Marel PhD
NB: Beschikbaarheid Verheijhal inmiddels weer bevestigd.
Door het grote aantal ontdekkingen van exoplaneten rond andere sterren dan de zon weten we dat planeten relatief eenvoudig moeten vormen, maar we begrijpen nog altijd niet goed hoe. Wel is het duidelijk dat het proces enkele miljoenen jaren duurt. Door te kijken naar de structuur van het gas en stof in protoplanetaire schijven kunnen we meer te weten komen over hoe pasgevormde planeten de schijf veranderen, in welke omstandigheden ze gevormd zijn en welke fysische processen een rol spelen. Met behulp van de ALMA telescoop, die sinds 2012 in werking is, kunnen we eindelijk inzoomen op deze schijven en zien wat daar gebeurt.
De toekomst van ons zonnestelsel
Drs. Edwin Mathlener
Let op: Locatie gewijzigd, Verheijhal niet beschikbaar! Nu nabij Amsterdam CS i.p.v. Muiderpoort station.
Ongeveer 4,5 miljard jaar geleden is de zon met zijn planetenstelsel ontstaan uit een grote samentrekkende gaswolk. Sindsdien schijnt de zon met een opmerkelijk constante helderheid, maar schijn bedriegt. In die tijd is de zon zo'n 10% in helderheid toegenomen. Dat het hier op aarde niet evenzeer warmer is geworden, ligt vooral aan de temperatuurshuishouding van onze planeet. Maar uiteindelijk zullen we hier op aarde de effecten gaan merken.
Exoplaneet atmosferen
Drs. Tomas Stolker
Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.
Exoplaneten zijn planeten in een baan rond andere sterren dan onze zon. Hoewel lang werd vermoed dat exoplaneten zouden bestaan, is de eerste pas twintig jaar geleden ontdekt. Daarna nog een aantal meer, maar met name de laatste tien jaar (vooral dankzij de satelieten CoRoT en Kepler) is de teller al opgelopen tot boven de vijfduizend, waarvan meer dan duizend geconfirmeerd. Daarom gaat men er tegenwoordig vanuit dat vrijwel elke ster aan het firmament wel een of meerdere planeten heeft. Er wordt nadrukkelijk gezocht naar een exoplaneet die op onze aarde zou kunnen lijken.