Lezingen 2020

Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.

De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.

Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.

 

De volgende lezingen staan op de agenda voor 2020:

De oorsprong van de elementen

Dr. Jacco Vink

Na de Big Bang waren er alleen lichte atomen in het heelal, waterstof, helium en een beetje lihtium en beryllium. De wereld om ons heen (inclusief de samenstelling van mensen en dieren), bestaat voor een belangrijk deel uit zware atomen (en ook waterstof), zoals koolstof, zuurstof, fosfor, en ijzer (in ons bloed).

LOFAR: Nieuwe hemelkaart met honderdduizenden voorheen onbekende sterrenstelsels

Prof. Huub Rottgering

LOFAR is een nieuwe Europese radio telescoop met 38 antenne velden in Nederland en 13 velden in 7 andere Europese landen. Het unieke aspect van LOFAR is dat er waargenomen wordt op de allerlaagste (radio) frequenties die vanaf het aardoppervlak waarneembaar zijn. De technische uitdagingen om goede kaarten te maken zijn groot: de hoeveelheid data die verwerkt moet worden zijn ontzagwekkend en de verstorende invloed van de ionosfeer en van ‘andere’ radio signalen zijn groot. Na 10 jaar hard werken kunnen we nu prachtige kaarten van de radio hemel maken. Deze geven belangrijke resultaten voor ons begrip van de evolutie van clusters van sterrenstelsels, quasars, radio galaxies en melkwegstelsels.

Aurora

Thea Schenk

In de lezing wordt de geschiedenis van aurora besproken en ook enkele legendes. Wat is de invloed de zonnewind,  de magnetisch velden van de aarde op de kleur van de aurora. Wat is ruimteweer en kunnen we aurora op andere planeten zien? Ook wordt praktische informatie gegeven, waar is goede informatie te vinden over aurora en veel praktische tips over het fotograferen van aurora. De lezing is  rijk geïllustreerd met figuren en foto's.

De Maan

Prof. Westrenen

Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.

Vooralsnog zijn alleen de spreker en een werktitel vastgesteld. Een nadere beschrijving van deze lezing wordt op een later tijdstip nog gepubliceerd.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.