Lezingen 2022

Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit was altijd op een dinsdagavond maar is in 2021 vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus vooralsnog verplaatst naar de maandagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.

De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.

Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.

 

De volgende lezingen staan op de agenda voor 2022:

Mars

Prof. Dr. Maarten Kleinhans

Deze lezing markeert het einde van de zomer en begin van het nieuwe VSA seizoen.

Een nadere omschrijving van de lezing wordt in de loop van september bekend gemaakt.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.

Micrometeorieten

Astrid Geurts

Jaarlijks valt er tonnen buitenaards materiaal op onze aarde. Variërend van kleine stofdeeltjes tot de wat grotere exemplaren meteorieten. De kleinste steentjes die veelal kleiner zijn dan een halve millimeter kun je overal terugvinden, zelfs op straat of op je dak.

Astrid Geurts verteld over het onderzoek dat zij startte en welke verrassende ontdekkingen dat opleverde.

Het geheim van de diffuse interstellaire banden

Prof. Harold Linnartz

Een nadere omschrijving van de lezing wordt in de loop van september bekend gemaakt.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.

Verleden, heden en toekomst van de kosmologie

Drs. Wim Nobel

In verband met de huidige maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus is de Wethouder Verheij sporthal gesloten. De lezing gaat wel door, maar dan via een Zoom verbinding. Nadere details hierover worden aan VSA leden per e-mail gedeeld. Indien u (nog) niet lid bent van de VSA maar wel deze lezing wilt volgen, dan dient dient u zich via e-mail tot een dag vóór de lezing aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vanouds hebben allerlei culturen denkbeelden gehad over het ontstaan en het wezen van het heelal. Met Copernicus deden ook de wetenschappelijke heelalmodellen hun intrede. Maar hoe groot het heelal was werd pas in de 19e eeuw duidelijk en met de komst van de relativiteitstheorie kon ook berekend worden hoe oud het is.

De modellen van Einstein en De Sitter zijn daarop gebaseerd maar nog steeds aan verandering onderhevig. De versnelde uitdijing en de donkere materie en energie werden ontdekt. Ook lezen we steeds vaker over het Multiversum ofwel parallelle universa. Wat daarvan is speculatie en wat heeft een gedegen wetenschappelijk fundament?