Lezingen 2025
Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een maandagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.
Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.
De volgende lezingen staan op de agenda voor 2025:
Kosmologie
Prof. dr. Jan-Willem van Holten
Dit wordt de eerste lezing in het nieuwe jaar.
Ons heelal ontstond bijna 14 miljard jaar geleden uit een ongekend hete en dichte opeenhoping van materie, in de vorm van losse elementaire deeltjes. Ons begrip van het grootste object dat we kunnen waarnemen: het universum, begint daarom met ons begrip van het allerkleinste: elementaire deeltjes en hun interacties. In zijn verhaal zal de spreker proberen uit te leggen hoe we het verband tussen het allergrootste en het allerkleinste op het spoor kunnen komen.
Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur
Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.
James Webb ruimtelescoop
Dr. Martijn van Gelder
Op 25 December 2021 is de James Webb ruimtetelescoop, de meest geavanceerde ruimtetelescoop ooit gebouwd, gelanceerd. Met Webb kunnen we de ruimte bekijken door middel van infraroodstraling. Op de aarde kunnen we deze infraroodstraling niet meten vanwege onze atmosfeer. Door de hoge gevoeligheid van Webb en de 6.5m grote spiegel kunnen we nog beter inzoomen op verschillende astronomische objecten.
Licht over het hoofd gezien
Peter Paul Hattinga Verschure
Een kring om de maan, het morgenrood, de regenboog: het zijn natuurverschijnselen die we allemaal wel eens hebben gezien. Maar wie kent de ring van Bishop, de bogen van Lowitz, de onderzon of de groene flits? Hoe ontstaat een fata morgana? En hoe komt het eigenlijk dat de lucht blauw is?
De zoektocht naar een tweede aarde
Jeffrey Bout Msc
Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.
Duizenden exoplaneten zijn er de afgelopen jaren ontdekt, werelden ver weg buiten ons zonnestelsel. De sterren om ons heen blijken complete planetenstelsels te zijn die door grote afstanden van elkaar zijn gescheiden. Onder de gevonden exoplaneten bevinden zich aardachtigen, rotsachtige werelden met een aangenaam temperatuurtje. Gaat het te ver deze te vergelijken met onze unieke wereld?