Lezingen 2012

De volgende lezingen zijn gehouden in 2012:

“Ruimtevluchten naar kometen en planetoiden”

Alex Scholten

Jarenlang ging de meeste aandacht van de interplanetaire ruimtevaart uit naar vluchten langs de planeten. De laatste decennia zijn echter ook kleine hemellichamen in ons zonnestelsel vaak het doelwit.

“2011 Draconiden - Storm of Uitbarsting?”

Jos Nijland

Waar is het nog echt donker? Wat speelt er zich allemaal af buiten onze aarde? De mens is van nature nieuwsgierig en is altijd op zoek naar het onbekende…

Meteoren, ook wel 'vallenden sterren' genoemd, zijn er altijd. Maar soms zie je er meer, soms wat minder. Het varieert voortdurend.

“Heel duur vuurwerk”

Dr. Marc Oort

Minister Zalm van financiën vond ruimtevaart altijd “heel duur vuurwerk”. Aan de hand van het Herschel Planck project zal ik proberen te laten zien wat er allemaal bij komt kijken om een complexe wetenschappelijke missie tot stand te brengen.

De twee astronomische satellieten Herschel en Planck werden tegelijk op 14 maart 2009 gelanceerd met een Ariane 5 vanuit Frans Guyana. Doel: Lagrangepunt L2 op 1.5 miljoen km vanaf de Aarde. De twee astronomische satellieten hebben een heel verschillend doel.

“Kosmische Rampen”

Klaas Jan Mook

De lezing “Kosmische Rampen” wordt gegeven aan de hand van een PowerPoint presentatie en enkele korte filmpjes. De aarde staat in de lezing centraal en de mogelijke kosmische bedreigingen voor onze planeet worden uitgebreid behandeld. Uiteraard hebben de geschiedenis van onze planeet (en de maan) en haar toekomst een belangrijke plaats in dit verhaal.