“Ruimtevluchten naar kometen en planetoiden”

Alex Scholten

Jarenlang ging de meeste aandacht van de interplanetaire ruimtevaart uit naar vluchten langs de planeten. De laatste decennia zijn echter ook kleine hemellichamen in ons zonnestelsel vaak het doelwit.

In 1985 bezocht een vloot van ruimtesondes waaronder de Europese Giotto de beroemde komeet Halley. Later werden ook de kometen Borrelly, Wild, Tempel (zelfs tweemaal) en Hartley van nabij onderzocht. Op komeet Tempel sloeg zelfs een deel van de ruimtesonde in en van komeet Wild werd materiaal uit de komeetatmosfeer teruggebracht naar aarde.

Niet alleen deze ijsballen, maar ook de planetoïden werden bezocht. Sinds de eerste vlucht van de Galileo-sonde langs de planetoïde Gaspra in 1989 vonden nog vele ontmoetingen plaats. De ruimtesonde NEAR voerde zelfs een landing uit op de planetoïde Eros en de Japanse Hayabusa keerde met planetoïde-materiaal van Itokawa terug op aarde.

Sinds de zomer van 2011 cirkelt de satelliet Dawn rond Vesta, één van de grootste planetoïden van ons zonnestelsel. Vervolgens zal deze ruimtsonde ook de dwergplaneet Ceres gaan omcirkelen.

Met de Rosetta-missie kunnen we de komende jaren ook weer  spectaculair onderzoek van de komeet Churyumov-Gerasimenko verwachten.

In deze voordracht toont Alex Scholten de talrijke resultaten en toekomstplannen van de ruimtevluchten naar kometen en planetoïden en vertelt hij meer over de actuele kennis van deze kleine hemellichamen.

De spreker :
Alex Scholten (1962), woonachtig in het Gelderse Eerbeek, is al ruim 35 jaar actief amateur-sterrenkundige, waarbij zijn aandacht vooral uitgaat naar kometen, meteoren en sterbedekkingen. Van 1990 tot 2011 was hij voorzitter/waarnemingsleider van de Nederlandse Kometen Vereniging. Als voorzitter van de Volkssterrenwacht Bussloo (bij Apeldoorn) verzorgt hij regelmatig lezingen, cursussen en waarnemingsavonden voor het publiek. In het dagelijks leven is de spreker werkzaam als business servicemanager bij de verzekeringsmaatschappij Achmea in Apeldoorn.