Lezingen 2014
Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.
Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.
De volgende lezingen zijn gehouden in 2014:
“Een opgeblazen Heelal”
Dr. Henk Hoekstra
Leiden Observatory
Een ogenschijnlijk theoretisch interessante oplossing van de algemene relativiteitstheorie werd gevonden door Willem de Sitter: een Heelal zonder materie, maar met een kosmologische constante, dijt exponentieel snel uit. De huidige waarnemingen suggereren dat dit een goede benadering is voor het toekomstige Heelal.
“Compacte dubbelsterren en gravitatiegolven”
Marc van der Sluys
Radboud Universiteit Nijmegen
Dubbelsterren spelen een belangrijke rol in het begrijpen van ons heelal. Wanneer de twee componenten in een dubbelster op niet al te grote afstand van elkaar ontstaan, zal er interactie tussen de twee sterren plaatsvinden.
Hierdoor kan de evolutie van elk van deze componenten drastisch anders verlopen dan in het geval van enkele sterren met dezelfde massa en samenstelling. Vormen van interactie zijn bijvoorbeeld getijdenwerking, materie-overdracht en de opwekking van gravitatiegolven.
“Astronomisch rekenen”
Dr. Tom Peters
(Medewerker sterrengids)
Al sinds de oudheid gebruiken astronomen periodiciteit (regelmatige herhalingen van een verschijnsel) om hemelverschijnselen te beschrijven, begrijpen, en voorspellen.
Tom Peters laat aan de hand van allerlei voorbeelden uit ons Zonnestelsel zien hoe je met keuze van perspectief (geocentrisch of heliocentrisch) en van dimensie (periode of frequentie) en eenvoudige rekenkunde toevallige maar ook fysisch betekenisvolle relaties tussen hemellichamen kunt analyseren.
Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur
Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.
“Dreiging uit de ruimte”
Robert Wielinga
Let op: Presentatie beschikbaar
In deze lezing wordt ingegaan op meteorietinslagen in Nederland en wereldwijd. Bij dergelijke inslagen (groot of klein) worden we getrakteerd op materiaal uit het heelal. Soms is de herkomst te achterhalen: zo viel er in 1925 een stukje van de dwergplaneet Vesta in het Zeeuwse Ellemeet.