Lezingen 2017
Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.
Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.
De volgende lezingen zijn gehouden in 2017:
Kosmische rampen
Drs. Niek de Kort
Dit zal de laatste lezing van dit jaar worden. Begin 2018 wordt de lezingen cyclus weer vervolgd.
In de 4,5 miljard jaar dat onze planeet bestaat is de aarde vele keren het toneel geweest van soms wereldomspannende rampen. In deze lezing geeft Niek de Kort een overzicht van allerlei bedreigingen, soms uit zeer onverwachte hoek.
Op zoek naar Fast Radio Bursts met de Westerbork Radio Telescopen
Samayra Straal
In 2007 vonden astronomen een extreem korte en felle radioflits afkomstig uit het heelal met de Parkes radiotelescoop in Australië. Nu, tien jaar later, zijn deze Fast Radio Bursts (FRB’s) nog steeds één van de grootste mysteries binnen de sterrenkunde. Er zijn er op het moment meer dan twintig gevonden, waaronder zelfs één die herhaalt, maar we weten niet waardoor ze veroorzaakt worden.
Antikythera mechanisme
Prof. Dr. Rien van de Weijgaert
Deze lezing markeert het einde van de zomer en begin van het nieuwe VSA seizoen.
Het leek niet meer dan een klomp verroest metaal toen duikers het omhoog brachten uit het wrak van een Romeins schip, rond het jaar 70 gestrand voor de kust van het Griekse eiland Antikythera. Maar het bleek een uiterst vernuftig gemaakt mechaniek te zijn, een soort draagbaar planetarium dat liet zien wanneer er zons- en maansverduisteringen zouden plaatsvinden en misschien ook de banen van de planeten toonde.
Kunnen we leven op Mars?
Dr. Sebastiaan de Vet
Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.
Als Mars lijkt op de aarde, of de aarde op Mars, dan kunnen we prima op Mars leven, toch? Als het aan Sebastiaan de Vet ligt, onderzoeken we Mars gewoon vanaf onze eigen planeet. Hij is planetair geomorfoloog aan de Universiteit van Amsterdam, wat betekent dat hij met onstuitbare energie vertelt over hoe landschappen op onder meer de planeten Aarde en Mars gevormd worden.