Lezingen 2024
Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een maandagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.
Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.
De volgende lezingen staan op de agenda voor 2024:
Levensloop van zware sterren
Annelotte Derkink MSc
Zware sterren zijn de drijvende krachten achter galactische evolutie. Dat maakt het leven van zware sterren ontzettend interessant. De spreker verteld ons graag meer over de mysteries rondom het ontstaan van zware sterren, waar ze haar proefschrift op heeft gebaseerd. Ze zal stilstaan bij wat we daarin hebben geleerd over het ontstaan van deze sterren en hoe we daar onderzoek naar doen.
Meten is weten, als je weet wat je meet
Prof. dr. Frank Verbunt
Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.
Zijn de planeten de enige ‘sterren’ die ten opzichte van de andere, ‘vaste’ sterren bewegen, of bewegen ook ‘vaste’ sterren, maar dan met veel kleinere snelheden? De oud-Griekse sterrenkundigen Hipparchos en Ptolemaios vonden er geen bewijs voor. Algemeen wordt aangenomen dat Edmond Halley in 1717 als eerste de eigenbeweging aantoonde, van vier heldere sterren.
Het maan-oppervlak: ontstaan, vormen en verklaringen
Drs. Peter Serné
In deze lezing zal het oppervlak van de maan centraal staan. Allereerst stippen we het ontstaan en de prille geschiedenis van de maan aan. Met de opkomst van de ruimtevaart kwam het maanonderzoek, de “Selenologie”, in een stroomversnelling. Nogal wat oude opvattingen zijn achterhaald of bijgeschaafd. Er is veel meer zicht verkregen op het meedogenloze milieu aan het oppervlak van de maan.
Galactische Archeologie, op zoek naar de geschiedenis van de Melkweg
Dr. Orlin Koop
Er zijn miljarden sterrenstelsels zoals de Melkweg in het Universum, dus zo speciaal is ons sterrenstelsel niet. Toch is het wel het sterrenstelsel dat wij veel gedetailleerder kunnen bestuderen dan elk ander. Dit betekent dat de Melkweg ons een unieke kijk kan geven in het formatieproces en de werking van sterrenstelsels. Astronomen vermoeden dat sterrenstelsels groeien door botsingen en samensmeltingen met andere stelsels, maar klopt dat wel? Hoe ging dat in de praktijk? En wat staat ons nog te wachten?