Lezingen 2020

Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.

De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.

Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.

 

De volgende lezingen staan op de agenda voor 2020:

De Gaia hemel: versie 2.0

Dr. Anthony G.A. Brown

Dit zal de laatste lezing van dit jaar worden. Begin 2021 wordt de lezingen cyclus weer vervolgd.

In verband met de meest recente maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus is de Wethouder Verheij sporthal de komende weken gesloten. Dit betekent ook dat deze lezing hier deze maand geen doorgang kan vinden. In het volgende VSA seizoen wordt deze lezing dan alsnog gehouden op 18 oktober 2021.

Gaia werd door ESA gelanceerd op 19 december 2013 en heeft als belangrijkste wetenschappelijke doel om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan met behulp van een stereoscopische `census’ van 1 miljard sterren, waarbij nauwkeurig de afstanden, ruimtelijke bewegingen, en eigenschappen van de sterren gemeten worden.

Het ontstaan van de Maan

Prof. dr. Wim van Westrenen

In verband met de meest recente maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus is de Wethouder Verheij sporthal de komende weken gesloten. Dit betekent ook dat deze lezing hier deze maand geen doorgang kan vinden. Aan het einde van dit VSA seizoen wordt deze lezing dan alsnog gehouden op 22 maart 2021.

Het klassieke model voor de vorming van onze Maan, ontwikkeld rond 1975, gaat uit van een botsing tussen onze jonge Aarde en een planeet ter grootte van Mars, genaamd Theia. Volgens dit model zijn de brokstukken van deze botsing zijn deels in een baan om de Aarde terechtgekomen, en samengeklonterd tot de Maan. Computersimulaties van deze botsing voorspellen dat meer dan de helft, en misschien wel 90 procent, van het materiaal dat de Maan vormt afkomstig is van Theia, niet van de Aarde.

Deep Space Communicatie

Arjan Kievits

Deze lezing markeert het einde van de zomer en begin van het nieuwe VSA seizoen.

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus dienen wij het aantal bezoekers bij onze lezingen in de Wethouder Verheij sporthal beperkt te houden. We kunnen dan met een aangepast tafelplan onderling meer afstand houden in dezelfde of zelfs een iets grotere ruimte. Mede om deze reden wordt de lezing ook verplaatst van de gebruikelijke dinsdag- naar de maandagavond.
Om teleurstellingen bij de zaaltoegang te voorkomen dient u zich dit najaar via e-mail tot twee dagen vóór de lezing aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarbij dienen een aantal regels in acht te worden genomen om de lezingen op een verantwoorde wijze te laten plaatsvinden. Zie hiervoor het artikel op de home pagina met het volledige protocol.

De lezing gaat over radiocommunicatie, maar dan net een beetje anders. Zo komt bijvoorbeeld aan bod hoe ruimtevaartuig New Horizons zijn foto's van Pluto naar Aarde heeft kunnen sturen. Maar ook hoe we nog steeds wat van de Voyagers horen. Wat is dit allemaal en hoe kan dat nu? Om dat te begrijpen worden de basisbegrippen van radio-communicatie nog eens kort toegelicht, samen met een stukje digitale communicatie. En natuurlijk enkele prachtige foto's van ons zonnestelsel.

De Maan

Prof. dr. Wim van Westrenen

Dit zou de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingencyclus.

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus is de Wethouder Verheij sporthal gesloten. Deze lezing is nu verplaatst naar het volgende VSA seizoen en wordt op 20 oktober 2020 alsnog gehouden.

Vooralsnog zijn alleen de spreker en een werktitel vastgesteld. Een nadere beschrijving van deze lezing wordt op een later tijdstip nog gepubliceerd.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.