De Gaia hemel: versie 2.0

Dr. Anthony G.A. Brown

Dit zal de laatste lezing van dit jaar worden. Begin 2021 wordt de lezingen cyclus weer vervolgd.

In verband met de meest recente maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus is de Wethouder Verheij sporthal de komende weken gesloten. Dit betekent ook dat deze lezing hier deze maand geen doorgang kan vinden. In het volgende VSA seizoen wordt deze lezing dan alsnog gehouden op 18 oktober 2021.

Gaia werd door ESA gelanceerd op 19 december 2013 en heeft als belangrijkste wetenschappelijke doel om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan met behulp van een stereoscopische `census’ van 1 miljard sterren, waarbij nauwkeurig de afstanden, ruimtelijke bewegingen, en eigenschappen van de sterren gemeten worden.

In de lezing wordt besproken waarom deze missie van belang is voor sterrenkundig onderzoek. Op 25 April 2018 verscheen de tweede publicatie van de Gaia gegevens en ook zullen deze wetenschappelijke resultaten toegelicht worden.

De Spreker:
Dr. Brown is sterrenkundig onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en is sinds 1997 betrokken bij het Gaia project. Sinds 2012 is hij voorzitter van het Gaia Data Processing and Analysis Consortium. Dit is het samenwerkingsverband van ongeveer 450 Europese wetenschappers dat verantwoordelijk is voor de verwerking van de gegevens van Gaia.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.