Lezingen 2019
Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.
Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.
De volgende lezingen staan op de agenda voor 2019:
De ruimtereis van Apollo 11 en Kuifje
Alex Scholten
50 jaar geleden zette Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan. De vlucht van de Apollo 11 in juli 1969 vormde een hoogtepunt in de geschiedenis van de bemande ruimtevaart. Ook de verwezenlijking van een droom die de mensheid al langere tijd koesterde. Diverse schrijvers lieten al eerder hun hoofdpersonen naar de maan reizen. Zo ook Hergé die in 1954 zijn stripheld Kuifje in de albums ‘Raket naar de Maan’ en ‘Mannen op de Maan’ een maanreis maken. Alex Scholten maakt een vergelijking tussen de reis van Kuifje en de Apollo 11 en geeft daarmee een overzicht van deze historische ruimtevlucht.
Dit zal de laatste lezing van dit jaar worden. Begin 2020 wordt de lezingen cyclus weer vervolgd.
Copernicus, leven en werk
Walter van Rensbergen
Nicolaus Copernicus (1473-1543) is de eerste grote wetenschapper van de Renaissance. Omdat zijn vader stierf toen hij een kind was werd hij opgevoed door zijn oom Lukas Watzenrode (1447-1512). Die was Prins-Bisschop van Ermland en zag in zijn slim neefje een waardige opvolger voor zijn prestigieus ambt.
De volgzame Copernicus ging echter ook steeds zijn eigen weg. Hij wilde zo graag astronoom worden maar om zijn oom niet teveel tegen de haren in te strijken werd hij van alles behalve dat. Maar hij bedreef sterrenkunde met zoveel passie en kunde dat hij als vrijetijdsastronoom eeuwige roem verwierf.
De kosmos waargenomen
Drs. Johan van Kuilenburg
Tot het midden van de vorige eeuw was de studie van het heelal vooral een theoretische (en filosofische) aangelegenheid. Met de stormachtige ontwikkeling van reuze telescopen, en die van ruimte telescopen, is de kosmos een volwaardig gebied geworden van wetenschappelijke onderzoek. We kunnen nu waarnemingen doen die reiken tot aan het ontstaan van het heelal.
Middeleeuwse astronomische instrumenten
Harold Plooijer
Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.
Vanaf de oude Grieken tot en met de middeleeuwen was het astrolabium (naast de zonnewijzer) het meest gebruikte astronomische instrument voor tijdwaarneming (en ook nog allerlei andere toepassingen). De meetkundige principes zijn in de tweede eeuw van onze jaartelling vastgelegd door de bekende astronoom Ptolemaeus, maar een beschrijving van de eerste fysieke astrolabia dateert van ongeveer tweehonderd jaar later.