Copernicus, leven en werk

Walter van Rensbergen

Nicolaus Copernicus (1473-1543) is de eerste grote wetenschapper van de Renaissance. Omdat zijn vader stierf toen hij een kind was werd hij opgevoed door zijn oom Lukas Watzenrode (1447-1512). Die was Prins-Bisschop van Ermland en zag in zijn slim neefje een waardige opvolger voor zijn prestigieus ambt.

De volgzame Copernicus ging echter ook steeds zijn eigen weg. Hij wilde zo graag astronoom worden maar om zijn oom niet teveel tegen de haren in te strijken werd hij van alles behalve dat. Maar hij bedreef sterrenkunde met zoveel passie en kunde dat hij als vrijetijdsastronoom eeuwige roem verwierf.

Hij plaatste de zon in het centrum van het zonnestelsel. Tot groot ongenoegen van het Vaticaan dat bij monde van Paus Johannes Paulus II in 1992 toegaf dat Galileo Galilei (1564-1642) toch een goede Christen was ondanks het feit dat hij een aanhanger was van Copernicus. Beter laat dan nooit.

De Spreker:
Walter van Rensbergen is emeritus van de Vrije Universiteit Brussel. Hij promoveerde aan de Universiteit te Utrecht en maakte daar de grote Marcel Minnaert en Kees de Jager mee. Hij werkt nu aan structuur en evolutie van dubbelsterren. Om zijn hoofd koel te houden loopt hij (hardlopen, noemen de Boven-Moerdijkers dat) dagelijks wat kilometers. In de vorige eeuw haalde hierin enkele Belgische titels en records.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.