Lezingen 2013

De volgende lezingen zijn gehouden in 2013:

“Gewichtig Onderzoek”

Jack van Loon Ph.D.

Sinds de ruimtevlucht van André Kuipers staat het onderzoek naar microzwaartekracht volop in de belangstelling. Zijn experimenten moeten we echter zien in een breder perspectief van studies naar de invloed van zwaartekracht op planten, dieren en mensen.

“Een in tegenslagen gesmoorde belofte”

dr. Huib Zuidervaart

Of: "Het astronomisch en meteorologisch observatorium van de Maatschappij 'Felix Meritis' (1788-1889)".

Eerder dit jaar vond in en op het gebouw Felix Meritis aan de Keizersgracht de feestelijke heropening plaats van het observatieplatform. Deze "tempel der kunsten en wetenschappen" bestaat dit jaar 225 jaar.

“Ons Universum op de Grootste Schalen”

Marcel van Daalen (MSc)

De heilige graal van kosmologie is het vinden van een model dat ons Universum kan beschrijven, en het achterhalen van de bijbehorende parameters. Maar hoe ingewikkeld moet zo'n model zijn? Hoeveel parameters zijn nodig, en welke? En hoe kunnen we verifiëren dat het echte heelal en ons theoretische model daadwerkelijk met elkaar overeenkomen?

“Kreutz kometen - kamikazekometen”

prof.dr. Richard Strom

“Kreutz kometen zijn zonnescheerders. In hun elliptische baan om de zon is hun kortste afstand tot de zon is zo klein dat alleen de grootste onder hen dit overleven. Richard Strom zal in zijn lezing meer vertellen over deze waaghalzen.

Kreutz kometen, kamikaze kometen? Kreutz kometen zijn bijzondere objecten, maar waarom is dat zo?