“Dreiging uit de ruimte”

Robert Wielinga

Let op: Presentatie beschikbaar

In deze lezing wordt ingegaan op meteorietinslagen in Nederland en wereldwijd. Bij dergelijke inslagen (groot of klein) worden we getrakteerd op materiaal uit het heelal. Soms is de herkomst te achterhalen: zo viel er in 1925 een stukje van de dwergplaneet Vesta in het Zeeuwse Ellemeet.

En ook zijn er stukken maan en Mars op aarde gevonden, die bij grote inslagen op deze hemellichamen de ruimte in zijn geslingerd.

Wat kunnen we van dat materiaal leren over ons zonnestelsel en het ontstaan daarvan en van de planeten? Daarvoor kijken we naar de verschillende soorten meteorieten die er zijn en naar hun samenstelling. Er zijn verrassende conclusies te trekken.

De spreker zal ook stil staan bij de inslag in Rusland op 15 februari 2013, waarbij meer dan duizend mensen gewond raakten als gevolg van een enorme drukgolf.

Robert Wielinga is al bijkans zijn gehele leven aktief in de sterrenkunde; de JWG, KNVWS, de Koepel en de museumsterrenwacht “Sonnenborgh” hebben van zijn inzet en kennis geprofiteerd of hebben daar nog steeds baat bij. Thans is hij voorzitter van de Sterrenkundige Kring Minnaert, de voormalige afdeling Utrecht van de KNVWS.

De presentatie van deze lezing is inmiddels beschikbaar. Door het uitgebreide beeldmateriaal is dit document echter te groot voor directe download vanaf hier. Wilt u de presentatie toch graag ontvangen? Laat het even weten aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..