“2011 Draconiden - Storm of Uitbarsting?”

Jos Nijland

Waar is het nog echt donker? Wat speelt er zich allemaal af buiten onze aarde? De mens is van nature nieuwsgierig en is altijd op zoek naar het onbekende…

Meteoren, ook wel 'vallenden sterren' genoemd, zijn er altijd. Maar soms zie je er meer, soms wat minder. Het varieert voortdurend.

Komeet 21P/Giacobini-ZinnerDe meeste meteoren zijn niets anders dan het 'afval van kometen', dat bestaat uit stof en ijs. Verreweg de meeste deeltjes zijn niet groter dan een millimeter. En verreweg de meeste deeltjes 'verbranden' helemaal in de dampkring. Maar er zijn gelukkig uitzonderingen!

Soms gaan we met aarde door een compacter deel van de stofstaart van een komeet. Voor de Draconiden gaat het om de komeet 21P/Giacobini-Zinner (zie foto links), die in 1900 is ontdekt. Daarbij veroorzaken de grotere deeltjes heldere meteoren, ook wel vuurbollen genoemd (zie foto onder).

In mijn presentatie zal ik ingaan op wat meteoren zijn, hoe ze ontstaan en op welke manieren je meteoren allemaal kunt waarnemen. Daarnaast zijn er, naast de 'Draconiden', nog vele andere meteorenzwermen.

Heldere meteoren, ook bekend als vuurbollenIk vertel over de geschiedenis van de Draconiden en de komeet 21P/Giacobini-Zinner, als leverancier van deze fantastische, trage meteoren. En ook vertel ik waarom wij hebben gekozen om af te reizen naar de Pic du Midi in Zuid Frankrijk. Ter afsluiting zullen er vele foto's en filmpjes te zien zijn.

Sinds 1980 ben ik begonnen met het waarnemen van meteoren, sinds 1993 met meteorenfotografie en sinds 2001 met videometeoren. Aan diverse expedities naar o.a. Frankrijk, Spanje en China heb ik daarbij meer dan 20.000 meteoren waargenomen, waarbij de gegevens (nog steeds) worden gebruikt voor wetenschappelijke studies.