“Kosmische Rampen”

Klaas Jan Mook

De lezing “Kosmische Rampen” wordt gegeven aan de hand van een PowerPoint presentatie en enkele korte filmpjes. De aarde staat in de lezing centraal en de mogelijke kosmische bedreigingen voor onze planeet worden uitgebreid behandeld. Uiteraard hebben de geschiedenis van onze planeet (en de maan) en haar toekomst een belangrijke plaats in dit verhaal.

Op de link tussen het ontstaan en de evolutie van het leven op aarde en mogelijke kosmische invloeden wordt uitgebreid ingegaan: de “Permian Extinction”, het uitsterven van de dinosauriërs, ijstijden en de Tunguska-inslag vormen de inleiding voor enkele “lokale” dreigingen zoals meteoriet- en komeetinslagen, en passerende nevelwolken.

Ook de stabiliteit van het zonnestelsel als geheel komt hierbij aan bod. Vervolgens kijken we wat verder het melkwegstelsel in: de desastreuze effecten van passerende of zelfs botsende sterren en supernovae. Een en ander wordt nader uitgewerkt met twee voorbeelden (een botsing tussen onze zon en een witte dwerg, en supernova Betelgeuse).

Hierna kijken we nog wat verder in het heelal en komen gammaflitsen, zwarte gaten en andere exotische objecten aan bod. Uiteindelijk keren we terug naar de directe omgeving van de aarde en beschouwen we de onafwendbare ondergang als onze eigen zon het einde van zijn levensloop nadert.