De toekomst van ons zonnestelsel

Drs. Edwin Mathlener

Let op: Locatie gewijzigd, Verheijhal niet beschikbaar! Nu nabij Amsterdam CS i.p.v. Muiderpoort station.

Ongeveer 4,5 miljard jaar geleden is de zon met zijn planetenstelsel ontstaan uit een grote samentrekkende gaswolk. Sindsdien schijnt de zon met een opmerkelijk constante helderheid, maar schijn bedriegt. In die tijd is de zon zo'n 10% in helderheid toegenomen. Dat het hier op aarde niet evenzeer warmer is geworden, ligt vooral aan de temperatuurshuishouding van onze planeet. Maar uiteindelijk zullen we hier op aarde de effecten gaan merken.

Ofschoon de zon nog ruim 5 miljard door kan gaan met waterstof verbranden in zijn kern, wordt het waarschijnlijk over 1 miljard jaar al te heet op aarde om leven mogelijk te laten zijn. Maar Mars warmt tegen die tijd geleidelijk op en krijgt een geschikter klimaat om leven te onderhouden. Nog warmer wordt het als de zon opzwelt tot rode reus. Mercurius, Venus en waarschijnlijk ook de aarde zullen door de reus worden dood gekookt en opgeslokt.

Verder weg in het zonnestelsel zullen de ijsmanen van de reuzenplaneten dan juist smelten en grote oceanen krijgen. Uiteindelijk eindigt de zon als een afkoelende witte dwerg, en de resterende planeten en manen gaan tegen die tijd opnieuw, en nu voorgoed, in de diepvries.

In deze tijd zal echter ook de omgeving van de zon veranderen. De Andromedanevel beweegt langzaam maar gestaag naar onze eigen melkweg en uiteindelijk zullen deze twee stelsels samensmelten. Bij zo'n versmelting worden vele sterren weggeschoten uit de stelsels en daar zou ook onze zon bij kunnen horen.

Tot slot zullen we speculeren over de verre toekomst van het heelal en de gevolgen voor onze zon -- of voor wat daar dan nog van over is.

Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

NB: Locatie is op het laatste moment gewijzigd. De gebruikelijke zaal in de Wethouder Verheij sporthal is vanwege een noodsituatie helaas niet beschikbaar deze week. We wijken nu uit naar de Prinsenzaal van Heffer in het voormalige Amsterdams Stadsaccijnshuis uit 1635. Dit pand bevindt zich aan de achterkant van de Beurs van Berlage, op loopafstand van het Centraal Station.

Adres: Oudebrugsteeg 7
Telefoon: 020-428 44 88

Meer informatie
Heffer (Plattegrond)