Fotoverslag: Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober 2017

Het mede door NEMO Science Museum georganiseerde Weekend van de Wetenschap had dit jaar weer erg veel belangstelling. Vooral jonge kinderen en hun ouders waren in grote getale komen opdagen: ruim 9.000 op zaterdag en meer dan 10.000 werden er op zondag geteld bij NEMO. De VSA was hier ook het hele weekend vertegenwoordigd. Op zaterdag dwong de regen ons binnen te blijven maar op zondag hebben we iedereen kunnen laten genieten van een blik op de zon en ook mooie zonnevlammen kunnen laten met onze speciale zonnekijkers.

We hadden twee telescopen meegenomen in duo opstelling op een enkele montering. Een daarvan was een zogenaamde "wit licht" kijker waarmee we zonnevlekken hadden kunnen laten zien als die er geweest zouden zijn. De zon is echter al weer enige jaren op weg naar een activiteit minimum waardoor er steeds minder zonnevlekken zichtbaar zijn. Dat was deze zondag ook het geval: geen zonnevlek te zien.

Gelukkig hadden we ook nog een speciale H-alpha telescoop om zonnevlammen aan de rand van de zon te kunnen waarnemen en die waren wel goed zichtbaar. Deze kijker laat alleen het zonlicht door van een heel specifieke frequentie (kleur) die wordt uitgezonden door waterstof atomen. De zon bestaat voornamelijk uit waterstof en het beeld in alleen deze kleur toont meer detail dan de wit licht telescopen.

Op zondag waren vrijwilligers van het Anton Pannekoek Instituut van de Universiteit van Amsterdam ook aanwezig met eveneens twee kijkers. Ook hier een witlicht en een H-alpha telescoop, ieder op hun eigen montering. De witlicht telescoop had men uitgerust met een projectie scherm om meerdere bezoekers tegelijk te laten kijken.

Onze leden (Jaap, Peter, Gerda, Wim en Hans) hebben hun best gedaan de vragen van alle bezoekers zo goed mogelijk te beantwoorden. Het waren lange dagen met veel regen op zaterdag en af en toe een spatje regen op zondag, maar het was allemaal de moeite waard. Zo te zien gaan we dit volgend jaar herhalen bij NEMO.