Nacht van de Nacht

Sterrenkijken

Dit evenement wordt ieder jaar georganiseerd in het weekend waarin we weer overgaan van zomer- naar wintertijd en de klok dus een uur wordt teruggedraaid.

Doel is om meer aandacht te besteden aan de duisternis en de alom aanwezige lichtvervuiling, die de natuur negatief beinvloedt en ons ook het zicht op de sterrenhemel ontneemt.

Op vele plaatsen in het land worden activiteiten ontplooid in deze Nacht van de Nacht. Ook wordt de verlichting van diverse monumenten en openbare gebouwen verminderd of helemaal uitgeschakeld. U kunt daar hier meer over lezen.

De VSA laat zich ook niet onbetuigd. Wij zullen vanaf ongeveer 19:30 uur met een aantal telescopen aanwezig zijn bij Camping Zeeburg. Bij bewolking verzorgen we eventueel een beknopte presentatie, maar dit is momenteel nog niet bevestigd.

Volkssterrenwacht Amsterdam op Camping Zeeburg

De maan is de hele avond dominant aanwezig (Volle Maan op 27 oktober) maar de planeten laten grotendeels afweten dit najaar. Saturnus staat te dicht bij de zon om waarneembaar te zijn, maar Uranus is wel de gehele nacht zichtbaar. Neptunus ook, maar die is wel erg vaag in de lichtvervuiling van Amsterdam. De andere planeten komen na middernacht op of zelfs pas tegen het ochtendgloren, te laat voor ons deze avond.

De sterrenhemel biedt gelukkig wel genoeg fraaie objecten om te bekijken. Cassiopeia en Perseus staan hoog aan de hemel, dus sterrenhopen genoeg. Ook de Andromeda nevel en de bolhoop M13 in Hercules staan er goed bij. Daarbij kunnen we de ringnevel M57 in de Lier en de halternevel M27 proberen te bekijken. Heldere dubbelsterren als Albireo en Alcor/Mizar zijn ook goed zichtbaar.

Nu nog allemaal duimen voor een mooie avond met helder weer!

Aanvang 19:30 uur
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)

Meer informatie
Nacht van de Nacht