De ontdekkers van de hemel: de geschiedenis van de moderne Nederlandse sterrenkunde

Dr. David Baneke 

Er is iets bijzonders aan de hand met de sterrenkunde in Nederland. Ondanks zijn bewolkte klimaat en dichte bebouwing is Nederland op astronomisch gebied een grootmacht, en dat al een eeuw lang, met kopstukken als Kapteyn, Pannekoek, Minnaert en Oort. Hoe komt dat? Wie waren die mensen? En waarom werd juist de Nederlandse sterrenkunde zo succesvol?

Het verhaal van de sterrenkunde is verweven met de politieke, economische en culturele geschiedenis. Nationale en internationale politiek speelde een rol, maar ook de veranderende ideeën over het nut van wetenschap en universitair onderwijs.

Deze lezing zal speciaal ingaan op de rol van Amsterdamse sterrenkunde, van het tragische lot van het observatorium van Felix Meritis rond 1800, via de opmerkelijke carrière van astronoom en marxist Anton Pannekoek, tot de uitbouw van de Amsterdamse sterrenkunde onder Ed van den Heuvel en zijn opvolgers.

De Spreker:
David Baneke is historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van de moderne natuurwetenscchappen. Hij werkte aan verschillende Nederlandse universiteiten en op het Smithsonian Air and Space Museum in Washington. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet en doceert in het masterprogramma History and Philosophy of Science. In 2015 publiceerde hij het boek De ontdekkers van de hemel; momenteel werkt hij aan een boek over de geschiedenis van de International Astronomical Union.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.