Zwaartekrachttheorie van Erik Verlinde

Dr. Marcel Vonk

In november 2016 haalde het nieuws zelfs tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen de kranten: theoretisch fysicus Erik Verlinde had na zes jaar werken eindelijk zijn nieuwe ideeën over de zwaartekracht gepubliceerd. Eerder, in 2010, had Verlinde al beschreven hoe volgens hem de zwaartekracht een "emergent verschijnsel" is; in zijn nieuwe artikel paste hij zijn ideeën ook toe op ons heelal, en dan in het bijzonder op de donkere energie en de donkere materie daarin.

De donkere materie, waarnaar astronomen al jaren zoeken, bestaat volgens hem zelfs helemaal niet! In deze lezing worden de details van Verlindes ideeën over het heelal besproken, hun ontstaansgeschiedenis, de argumenten ervoor en ertegen, en wat er moet gebeuren om ze te testen.

Dit zal de laatste lezing van dit jaar worden. Begin 2019 wordt de lezingen cyclus weer vervolgd.

De Spreker:
Dr. Marcel Vonk is als theoretisch natuurkundige werkzaam aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam. Naast onderzoeker is hij ook enthousiast wetenschapspopularisator en niet onverdienstelijk toernooipokerspeler. Hij is de auteur van de populairwetenschappelijke boeken "Snaartheorie" (2010) en "Zwarte Gaten, gevangen in ruimte en tijd" (2017).


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.