Zwaartekrachtgolven

Prof. Dr. Chris van den Broeck

Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.

Sinds 2015 hebben de twee Advanced LIGO observatoria in de VS met regelmaat zwaartekrachtsgolf-signalen gedetecteerd die afkomstig zijn van samensmeltende dubbele zwarte gaten, en sinds kort is ook Advanced Virgo in staat om deze golven te zien. In de zomer van 2017 kwam er de spectaculaire ontdekking van samensmeltende neutronensterren, gevolgd door een flits van gammastraling; later werd ook de nagloed van de botsing waargenomen met optische en andere telescopen.

Hieruit volgde een hele reeks aan primeurs: bevestiging dat gammaflitsen worden veroorzaakt door botsende neutronensterren; een meting van de snelheid waarmee zwaartekracht wordt overgedragen; inzicht in de oorsprong van zware elementen, zoals platina en goud; de eerste bepaling van hoe compact neutronensterren zijn; en een nieuwe manier om afstanden in het heelal vast te stellen.

Professor van den Broeck legt uit wat zwaartekrachtsgolven zijn, en hoe al deze de waarnemingen en metingen tot stand zijn gekomen. Vervolgens werpen we een blik op wat de toekomst ons mogelijk zal brengen.

Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.