Weekend van de Wetenschap

Artis Planetarium

Ieder jaar wordt landelijk het Weekend van de Wetenschap georganiseerd om een breed publiek te informeren over het belang van wetenschap en technologie. Dit jaar is er dan op de zaterdag een open avond bij het Artis Planetarium in Amsterdam waarbij veel te zien en te doen is. Enkele van onze leden begeleiden dit evenement met onze eigen telescopen.

Zelfs bij bewolking kunnen we hier in ieder geval ook binnen nog een beetje van de sterren genieten met een doorlopende voorstelling in het Planetarium. Onze kijkers stellen we hiernaast op om het publiek buiten de echte sterren en planeten te laten zien.

De maan is deze avond niet zichtbaar (Nieuwe Maan op 9 oktober), maar de planeten laten ons niet helemaal in de steek. Mars, Jupiter en Saturnus staan heel laag aan de horizon. Jupiter gaat zelfs al om 20:28 uur onder, misschien kunnen we er nog net iets van zien aan het begin van de avond. Neptunus is wel de gehele nacht zichtbaar, maar die is wel erg vaag in de lichtvervuiling van Amsterdam.

De sterrenhemel biedt gelukkig wel genoeg fraaie objecten om te bekijken. Cassiopeia en Cygnus (De Zwaan) staan hoog aan de hemel, dus sterrenhopen genoeg. Ook de Andromeda nevel en de bolhoop M13 in Hercules staan er goed bij. Daarbij kunnen we de ringnevel M57 in de Lier en de halternevel M27 proberen te bekijken. Heldere dubbelsterren als Albireo en Alcor/Mizar zijn ook goed zichtbaar.

Iedereen is van harte welkom, nadere informatie vind u op de website van het Artis Planetarium (klik hier) en de routebeschrijving vindt u hier.

Aanvang 19:00 uur
Sluiting 23:00 uur
Toegang: Gratis

Adres:
Plantage Kerklaan 38-40
1018 CZ Amsterdam