Kometenstof als de bouwstenen van planeten

Dr. Lucas Ellerbroek

NB: Aanvang reeds om 19:00 uur (i.p.v. 20:00 uur).

In de afgelopen twintig jaar is een weelde aan exoplaneten, planeten rond andere sterren dan de zon, ontdekt. Bijna elke ster in de Melkweg blijkt omgeven te zijn door een planetenstelsel. De grote vraag is of er onder die vele planeten wellicht exemplaren te vinden zijn die op de aarde lijken en waar de omstandigheden gunstig zijn voor het ontstaan van leven.

Om een antwoord op die vraag te vinden willen we meer begrijpen van het geboorteproces van planeten, omdat in die vroege fase bepaald wordt hoe de planeten opgebouwd zijn en hoe ‘leefbaar’ ze worden.

In ons eigen zonnestelsel zijn de sporen van die vroege planetengeboorte bijna uitgewist, op een aantal stokoude bouwstenen na: kometen, rotsachtige overblijfselen van het vroege zonnestelsel. De door ruimtesonde Rosetta verzamelde stofkorrels van een 4,5 jaar oude komeet geven ons wellicht het antwoord op de vraag of kometen inderdaad de bouwstenen zijn van planeten en hoe dit ruimtepuin uiteindelijk heeft kunnen uitgroeien tot een bewoonbare planeet.

De Spreker:
Sterrenkundige Lucas Ellerbroek promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 verscheen zijn debuut "Planetenjagers", een populair-wetenschappelijk boek over de menselijke zoektocht naar buitenaards leven. Na afloop van de lezing heeft de auteur hiervan ook een aantal exemplaren beschikbaar voor de verkoop.

Meer informatie:
Planetenjagers

 

Aanvang 19:00 uur
Sluiting 21:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.