Het mysterie van de snelle radioflitsen

Dr. Leon Oostrum

Deze lezing markeert het einde van de zomer en begin van het nieuwe VSA seizoen.

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus dienen wij het aantal bezoekers bij onze lezingen in de Wethouder Verheij sporthal beperkt te houden. We kunnen dan met een aangepast tafelplan onderling meer afstand houden in dezelfde of zelfs een iets grotere ruimte. Mede om deze reden is de lezing ook verplaatst van de gebruikelijke dinsdag- naar de maandagavond.
Om teleurstellingen bij de zaaltoegang te voorkomen dient u zich dit najaar (in ieder geval voor deze lezing) via e-mail tot twee dagen vóór de lezing aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarbij dienen een aantal regels in acht te worden genomen om de lezingen op een verantwoorde wijze te laten plaatsvinden. Zie hiervoor het artikel op de home pagina met het volledige protocol.

We weten dat radiopulsars in ons Melkwegstelsel krachtige korte flitsen uitzenden. In 2007 vonden astronomen in een pulsarzoektocht echter een extreem korte en felle flits die van zeer ver buiten ons Melkwegstelsel kwam. Uit de vertraging van het radiolicht, bleek de flits namelijk een afstand van 4 miljard (!) lichtjaar te hebben overbrugd. Van heel ver buiten de Melkweg, en heel lang geleden uitgezonden dus. Nu, ruim tien jaar later, zijn deze Fast Radio Bursts (FRB's) nog steeds één van de grootste mysteries binnen de sterrenkunde. Er zijn er meer dan honderd gevonden, maar we weten niet exact waardoor ze veroorzaakt worden.

Sinds 2019 wordt met het brede blikveld van Apertif op de Westerbork radiotelescope in `real-time' gezocht naar nieuwe FRB's met GPU supercomputer ARTS, de snelste computer van Nederland. Met de andere grote radiotelescoop in Nederland, LOFAR, bepalen we daarna heel precies waar de flitsen vandaan komen. Het doel is daaruit op te maken hoe deze enorm felle radio flitsen worden gemaakt.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.