Museumnacht

Publieksavond

Dit jaar wordt op 1 november voor de vijftiende keer de Museumnacht georganiseerd door N8. De Museumnacht is ieder jaar de eerste zaterdag van november van 19:00 tot 02:00 uur.

Dierentuin ARTIS neemt ook deel aan deze museumnacht die daar in het teken van de sterrenkunde zal staan. Met ruimtereizen in de zaal van het planetarium en workshops in de hal. Dit evenement wordt ook ondersteund door de VSA.

In ieder geval het eerste deel van de avond staan we met een aantal kijkers bij het ARTIS Planetarium. In de presentaties zal worden verwezen naar de objecten waar wij een telescoop op hebben gericht.

De maan zal de hele avond schitterend aan de hemel staan (Eerste Kwartier op 31 oktober). Aan de andere kant laten de planeten het grotendeels afweten dit najaar. De wintertijd is net vorige week ingegaan, dus de zon gaat nu wel een stuk vroeger onder.

Mars verdwijnt al vroeg in de avond onder de horizon maar Uranus is wel de gehele nacht zichtbaar. Neptunus ook, maar die is wel erg vaag in de lichtvervuiling van Amsterdam. Saturnus is helaas al onder de horizon verdwenen voordat ARTIS vanavond opengaat.

De sterrenhemel biedt gelukkig wel genoeg fraaie objecten om te bekijken. Cassiopeia en Perseus staan hoog aan de hemel, dus sterrenhopen genoeg. Ook de Andromeda nevel en de bolhoop M13 in Hercules staan er goed bij. Dat geldt ook voor de ringnevel M57 in de Lier. Heldere dubbelsterren als Albireo en Alcor/Mizar zijn ook goed zichtbaar.

Als het weer goed meewerkt, dan wordt het een prachtige avond!

NB: Toegang alleen op vertoon van een gelding passe-partout voor de MuseumN8. Deze is via onderstaande link verkrijgbaar voor €18,50.

Meer informatie
Museumnacht Amsterdam
Tip: zoek hier op "Sterrenstof" of "Sterrenwacht"