Nacht van de Nacht

Sterrenkijken - Exoplaneten - Natuurwandeling

Gids van evenement Nachtbraken

Dit evenement wordt ieder jaar georganiseerd in het weekend waarin we weer overgaan van zomer- naar wintertijd en de klok dus een uur wordt teruggedraaid.

Doel is om meer aandacht te besteden aan de duisternis en de alom aanwezige lichtvervuiling, die de natuur negatief beinvloedt en ons ook het zicht op de sterrenhemel ontneemt.

Op vele plaatsen in het land worden activiteiten ontplooid in deze Nacht van de Nacht. Ook wordt de verlichting van diverse monumenten en openbare gebouwen verminderd of helemaal uitgeschakeld. U kunt daar hier meer over lezen.

De VSA laat zich ook niet onbetuigd. Wij zullen vanaf ongeveer 19:30 uur met een aantal telescopen aanwezig zijn bij Camping Zeeburg.

Bij bewolking verzorgen we een beknopte presentatie over planeten buiten ons zonnestelsel. Daarnaast is er ook nog een excursie in het donker met deskundige uitleg over het nachtleven in de natuur. Onze gids is organisator van het evenement Nachtbraken.

Volkssterrenwacht Amsterdam op Camping Zeeburg

De maan is deze avond nog niet te zien (Nieuwe Maan op 23 oktober) en de planeten laten het ook grotendeels afweten dit najaar. Mars verdwijnt al kort na zonsondergang onder de horizon maar Uranus is wel de gehele nacht zichtbaar. Neptunus ook, maar die is wel erg vaag in de lichtvervuiling van Amsterdam. Met een beetje geluk krijgen we Saturnus nog te zien, hoewel alleen erg kort na zonsondergang en ook erg laag boven de horizon.

De sterrenhemel biedt gelukkig wel genoeg fraaie objecten om te bekijken. Cassiopeia en Perseus staan hoog aan de hemel, dus sterrenhopen genoeg. Ook de Andromeda nevel en de bolhoop M13 in Hercules staan er goed bij. De ringnevel M57 in de Lier steelt de show, maar men kan ook eens de halternevel M27 proberen. Heldere dubbelsterren als Albireo en Alcor/Mizar zijn ook goed zichtbaar.

Nu nog allemaal duimen voor een mooie avond met helder weer!

Aanvang 19:30 uur
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)

Meer informatie
Nacht van de Nacht