Reeds in 1918 is de Amsterdamse Weer- en Sterrenkundige Kring (AWSK) opgericht. Deze vereniging bestaat nu nog steeds als onderdeel van de Volkssterrenwacht Amsterdam (VSA). Desalniettemin gebruiken we momenteel voornamelijk deze laatste naam.

Tot 2004 was de vereniging actief op een eigen locatie in de stad. Op de Nieuwe Teertuinen 17 was een ruime werkplaats waar leden spiegels konden slijpen en hun eigen telescopen konden bouwen. Hier werden ook cursussen gegeven en er waren ook faciliteiten voor vergaderingen en presentaties. Op het dak kon men zelfs de sterrenhemel waarnemen, hoewel dit met de lichtvervuiling van Amsterdam natuurlijk niet een echt goede waarneemplek kon zijn. Dit alles was gerealiseerd door de stichting MACRO. Een nauwe samenwerking tussen MACRO en de AWSK leidde in 1993 tot de oprichting van de Volkssterrenwacht Amsterdam.

Aan dit alles kwam een einde toen de Gemeente Amsterdam als eigenaar van het pand besloot de huur te verhogen tot een niveau dat voor de VSA niet meer betaalbaar was. Effectief is de vereniging toen in twee delen gesplitst:

  • De kijkerbouwers zijn met alle apparatuur verhuisd naar Almere en hebben zich daar aangesloten bij een andere vereniging; de stichting MACRO heeft zichzelf  toen opgeheven.
  • De overige leden zijn doorgegaan in Amsterdam, echter zonder vaste locatie en dus zonder werkplaats. In plaats daarvan is men zich meer gaan richten op lezingen. Eerst in het Kraaienest in Amsterdam Zuid-Oost en later bij de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost. Dit is ook de huidige locatie.

Op dinsdag 20 februari 2018 heeft de VSA haar eeuwfeest mogen vieren bij het Artis Planetarium. Daarbij hebben we namens de Gemeente Amsterdam een jubileumpenning in ontvangst mogen nemen en in de aanwezigheid van ongeveer 80 leden, ereleden en genodigden herinneringen kunnen ophalen aan ons rijke verleden mede geillustreerd met beeldmateriaal van de afgelopen tientallen jaren dat u in onderstaande foto galerij ook of nogmaals kunt bekijken. Een uitgebreider fotoverslag van de jubileumavond kunt u in het artikel Jubileum AWSK/VSA 100 jaar lezen.