Uncategorised

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus hebben wij een aantal maatregelen genomen en een protocol opgesteld om onze lezingen op een verantwoorde wijze te laten plaatsvinden.

Vanwege de coronabeperkingen is er de komende maanden geen ruimte voor uitstalling van het materiaal tijdens de lezingen. Daarom is hiervoor een 'op aanvraag' systeem bedacht.

Met de Mercurius overgang op maandag 9 mei hebben we het astronomische seizoen op een waardige manier afgesloten. Het was de hele middag helder weer en vooral de eerste uren van de overgang hadden we een strak blauwe lucht. Dat maakte het uitzicht over Amsterdam vanaf het dak van Felix Meritis nog mooier. Samen met het publiek dat in grote getale was opgekomen hebben we de hele Mercurius overgang kunnen waarnemen. Er zijn ook vele foto's gemaakt. Binnenkort publiceren we daar hier nog een selectie van.

Het wordt inmiddels wel veel te laat donker om publieksavonden op acceptabele tijdstippen te organiseren. We gaan daar pas na de zomer weer mee verder en dan beginnen ook de eerste lezingen weer in het nieuwe seizoen.

KNVWS Symposium

“Water tussen hemel en aarde”

Water. Het lijkt zo gewoon. Je draait de kraan open en vers zoet water stroomt eruit voor de douche, afwas of het lessen van dorst. Een verfrissende duik in zee of het zwembad helpt tegen de zomerse hitte. Meer dan 70% van onze planeet is bedekt met water. Groenland en Antarctica zijn (nog) grotendeels bedekt met waterijs. En in de atmosfeer is waterdamp het belangrijkste broeikasgas. Zonder water … geen aards leven. Er is zó veel water op aarde dat het onvoorstelbaar is dat voor miljarden mede planeetbewoners de dagelijkse beschikbaarheid van goed drinkwater niet vanzelfsprekend is. Maar dat terzijde. Waar komt het aardse water eigenlijk vandaan en hoe belangrijk is dat water voor ons nu echt? Het zijn slechts twee van de vele onderwerpen die aan bod komen op dit KNVWS Symposium.