Lezingen

Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.

De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.

Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.

Wellicht heeft u in de media ook gelezen over de plannen om lichtkunst op de Afsluitdijk te gaan aanbrengen de komende tijd. Lichtvervuiling is met name in West Europa en zeker in Nederland de belangrijkste reden waarom wij hier nog zo weinig van de sterrenhemel kunnen genieten. Dat valt vooral op bij reizen naar gebieden waar het nog echt donker wordt zoals bijvoorbeeld in de Alpen of in Zuid Frankrijk. Duisternis is een oerwaarde en gebrek daaraan is schadelijk voor mens en natuur.

De Afsluitdijk is één van de laatste plekken in Nederland waar je de Melkweg nog kunt zien. Studio Roosegaarde gaat de dijk omvormen tot een lichtmuseum. De plannen zijn nog niet helemaal duidelijk, maar Esther Hanko (verbonden aan het sterrenkundig instituut van de Universiteit van Amsterdam) heeft een petitie gestart waarmee zij de minister en studio Roosegaarde wil vragen de duisternis te respecteren.

De Volkssterrenwacht Amsterdam ondersteunt deze petitie en wil u hierbij ook verzoeken deze te ondertekenen en verder te delen binnen uw netwerk. Ook al komt u zelf nooit op de Afsluitdijk, dit initiatief is ook in het algemeen zeker een mooi signaal tegen de lichtvervuiling.

De petitie is te vinden op https://afsluitdijkdonker.petities.nl en kan nog ondertekend worden tot 11 oktober 2016.
Alvast dank voor uw steun!

Subcategorieën