Atmosferen van exoplaneten

Dr. Tomas Stolker

Deze lezing markeert het einde van de zomer en begin van het nieuwe VSA seizoen.

Afgelopen decennia zijn er al meer dan 5000 extrasolaire planeten ontdekt. Sommige exoplaneten zijn helder genoeg om de atmosfeer in detail te kunnen bestuderen, bijvoorbeeld om de chemische samenstelling, wolkenvorming, en invloeden van winden te bepalen. Dit geeft inzicht in de weer en klimaat patronen, die veelal sterk verschillen met de planeten in ons zonnestelsel.

Deze lezing zal een introductie geven over de atmosferische eigenschappen van exoplaneten en het type waarnemingen dat zowel vanaf de aarde als vanuit de ruimte wordt gedaan. Twee type planeten zijn in het bijzonder geschikt voor atmosferische studies. Planeten die heel dicht bij hun ster staan en jonge gasreuzen met hele wijde banen. Een aantal recente resultaten van de de James Webb ruimtetelescoop zullen ook worden toegelicht.

De Spreker:
Tomas Stolker is sterrenkundige en docent bij de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek is gericht op directe waarnemingen van exoplaneten en circumstellaire schijven. Daarvoor maakt hij gebruik van faciliteiten zoals de Very Large Telescope en de James Webb ruimtetelescoop. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd om de vorming en evolutie van gasreuzen beter te begrijpen door de atmosferen en baanbewegingen van dergelijke planeten te bestuderen.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.