Zonsverduistering

Universiteit van Amsterdam

Een zonsverduistering kunnen we zien als de Maan vanaf de Aarde bekeken voor de Zon langs beweegt. Dit gebeurt enkele malen per jaar en meestal is dat dan slechts een gedeeltelijke zonsverduistering die ook nog eens alleen zichtbaar is vanuit een beperkt gebied. In de praktijk is het dan ook redelijk zeldzaam dat we dit natuurverschijnsel vanuit Nederland kunnen waarnemen. Op donderdag 10 juni is dat echter wel het geval, mits we die dag kunnen genieten van een heldere hemel zonder al te veel bewolking.

Ook dit wordt een gedeeltelijke zonsverduistering. Aangezien deze samenvalt met een moment waarin de Maan in de ellipsvormige baan om de Aarde wat verder weg staat, zal er nergens een totale zonsverduistering te zien zijn. In het noordoosten van Canada en in Siberië wordt het dan wel een zogeheten ringvormige zonsverduistering. In Nederland niets van dat alles: het blijft hier beperkt tot een forse "hap" uit de Zon rond het middaguur. Er is een eclipsbril nodig om dit dan te kunnen zien. De verduistering is hier te gering om met het blote oog waar te nemen.

Probeer overigens NOOIT door een fotocamera, verrekijker, telescoop of andere optiek direct naar de Zon te kijken! Zonder speciale filters kunnen onze ogen anders voor altijd beschadigd worden.

De maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19 virus maken het nog steeds onmogelijk om hiervoor een publieke zonnekijkmiddag voor te organiseren. Gelukkig wordt er door het sterrenkundig instituut van de Universiteit van Amsterdam een livestream verzorgt waarmee we dan toch via een telescoop op een veilige manier deze zonsverduistering kunnen waarnemen. Meer informatie kunt u hier vinden. Nu nog duimen voor mooi weer!

 

Eerste contact 11:18 uur
Maximum 12:23 uur
Laatste contact 13:31 uur

Genoemde tijdstippen gelden voor Amsterdam