De Gaia hemel: versie 2.0

Dr. Anthony G.A. Brown

Dit zal de laatste lezing van dit jaar worden. Begin 2021 wordt de lezingen cyclus weer vervolgd.

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus dienen wij het aantal bezoekers bij onze lezingen in de Wethouder Verheij sporthal beperkt te houden. We kunnen dan met een aangepast tafelplan onderling meer afstand houden in dezelfde of zelfs een iets grotere ruimte. Mede om deze reden wordt de lezing ook verplaatst van de gebruikelijke dinsdag- naar de maandagavond.
Om teleurstellingen bij de zaaltoegang te voorkomen dient u zich dit najaar via e-mail tot twee dagen vóór de lezing aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarbij dienen een aantal regels in acht te worden genomen om de lezingen op een verantwoorde wijze te laten plaatsvinden. Zie hiervoor het artikel op de home pagina met het volledige protocol.

Gaia werd door ESA gelanceerd op 19 december 2013 en heeft als belangrijkste wetenschappelijke doel om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan met behulp van een stereoscopische `census’ van 1 miljard sterren, waarbij nauwkeurig de afstanden, ruimtelijke bewegingen, en eigenschappen van de sterren gemeten worden.

In de lezing wordt besproken waarom deze missie van belang is voor sterrenkundig onderzoek. Op 25 April 2018 verscheen de tweede publicatie van de Gaia gegevens en ook zullen deze wetenschappelijke resultaten toegelicht worden.

De Spreker:
Dr. Brown is sterrenkundig onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en is sinds 1997 betrokken bij het Gaia project. Sinds 2012 is hij voorzitter van het Gaia Data Processing and Analysis Consortium. Dit is het samenwerkingsverband van ongeveer 450 Europese wetenschappers dat verantwoordelijk is voor de verwerking van de gegevens van Gaia.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.