Landelijke Sterrenkijkdagen

Ook dit voorjaar worden de Landelijke Sterrenkijkdagen weer gehouden in een weekend waarin de maan zich in haar Eerste Kwartier bevind en dus zeker aan het begin van de avond goed zichtbaar zal zijn (als het weer tenminste een beetje meewerkt). De VSA zal op vrijdag- en zaterdagavond een aantal telescopen opstellen op twee locaties in Amsterdam.

Op de vrijdag staan we bij Camping Zeeburg met een, voor Amsterdamse begrippen, nog relatief donkere hemel. Helemaal omdat daar speciaal voor ons de lantaarnpalen worden uitgedaan. We kunnen hier ook gebruik maken van het aangename cafe en restaurant dat deze avond ook geopend zal zijn. Indien nodig kunnen we dus even schuilen voor de kou. Het belooft echter mooi helder weer te worden!

De volgende dag (zaterdag) staan we dan weer bij het Artis Planetarium. Zelfs bij bewolking kunnen we hier in ieder geval ook binnen nog een beetje van de sterren genieten met een doorlopende voorstelling in het Planetarium. Onze kijkers stellen we hiernaast op om het publiek buiten de echte sterren en planeten te laten zien.

Jaap toont de sterrenhemel aan de kinderen in ARTIS

Wat zal er zoal te zien zijn? Helaas weinig van het zonnestelsel. Alleen Uranus is de hele avond zichtbaar. De overige planeten staan in de buurt van de zon of komen pas ver na middernacht op. De maan daarentegen is op vrijdag in het Eerste Kwartier en derhalve al vanaf het begin van de avond goed te zien. Bij helder weer zal de sterrenhemel gelukkig een ruim palet aan fraaie objecten bieden: gasnevels in Orion, planetaire nevels in de Tweelingen en de Draak en talloze sterrenhopen in Cassiopeia en de Voerman.

Wilt U aan een van deze activiteiten als vrijwilliger meedoen, met of zonder kijker? Meldt U zich dan aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onze secretaris. Bij voldoende belangstelling gaan we op vrijdag ook weer gezamelijk een maaltijd nuttigen (weliswaar op eigen kosten) in het restaurant van Camping Zeeburg, voordat we de telescopen gaan opstellen.

 

Vrijdag 23 februari Camping Zeeburg
Opbouwen telescopen vanaf 19:00 uur
Aanvang voor publiek 20:00 uur
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)
Toegang: Gratis

Zaterdag 24 februari Artis Planetarium
Opbouwen telescopen vanaf 18:00 uur
Aanvang voor publiek 19:00 uur
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)
Toegang: Gratis

 

Meer informatie
Landelijke Sterrenkijkdagen