Fotoverslag: Zonnekijkmiddag 21 juni 2017

De door de Universiteit van Amsterdam georganiseerde zonnekijkmiddag op de langste dag van het jaar is goed bezocht door een divers publiek. We konden genieten van een zonovergoten middag en ondanks de in het begin aanwezige hoge sluierbewolking was de zon de hele middag goed zichtbaar met de speciale zonnekijkers.

Een vijftal telescopen met zonnefilters stond opgesteld op het grasveld voor het sterrekundig instituut van de Universiteit van Amsterdam. Twee zogenaamde "wit licht" kijkers waarmee we de zonnevlekken goed konden zien en ook nog drie speciale H-alpha telescopen om zonnevlammen aan de rand van de zon te kunnen waarnemen. Deze kijkers laten alleen het zonlicht door van een heel specifieke frequentie (kleur) die wordt uitgezonden door waterstof atomen. De zon bestaat voornamelijk uit waterstof en het beeld in alleen deze kleur toont meer detail dan de wit licht telescopen.

Onze leden (Jaap, Hendrik en Hans) hebben hun best gedaan de vragen van alle bezoekers zo goed mogelijk te beantwoorden. Ze hadden ook nog een groot formaat zonnewijzer ter plekke op het grasveld gebouwd. Het was erg warm de hele middag onder de felle zon. Met afdoende water hebben we het volgehouden tot na 17:00 uur.

Al met al een zeer geslaagd evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is!