Landelijke Sterrenkijkdagen

Ook dit voorjaar worden de Landelijke Sterrenkijkdagen weer gehouden in een weekend waarin de maan zich in haar Eerste Kwartier bevind en dus zeker aan het begin van de avond goed zichtbaar zal zijn (als het weer tenminste een beetje meewerkt).

Vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19 is het helaas nog steeds niet mogelijk om publieke sterrenkijkavonden te organiseren. Tijdens deze editie van de Landelijke Sterrenkijkdagen zullen er dus geen telescopen worden opgesteld door de VSA op onze gebruikelijke locaties in Amsterdam.

Op de vrijdag staan we (vooralsnog onder voorbehoud) bij Camping Zeeburg met een, voor Amsterdamse begrippen, nog relatief donkere hemel. Helemaal omdat daar speciaal voor ons de lantaarnpalen worden uitgedaan. We kunnen hier ook gebruik maken van het aangename cafe en restaurant dat deze avond ook geopend zal zijn. Indien nodig kunnen we dus even schuilen voor de kou.

De volgende dag (zaterdag) staan we (eveneens onder voorbehoud) dan weer bij het Artis Planetarium. Zelfs bij bewolking kunnen we hier in ieder geval ook binnen nog een beetje van de sterren genieten met een doorlopende voorstelling in het Planetarium. Onze kijkers stellen we hiernaast op om het publiek buiten de echte sterren en planeten te laten zien.

Jaap toont de sterrenhemel aan de kinderen in ARTIS

Wat zal er zoal te zien zijn? Helaas weinig van het zonnestelsel. Alleen Mars en Uranus zijn de hele avond zichtbaar. De overige planeten staan in de buurt van de zon en gaan al vroeg onder. De maan daarentegen is op zondag in het Eerste Kwartier en daarom op zowel vrijdag als zaterdag al vanaf het begin van de avond goed te zien. Bij helder weer zal de sterrenhemel gelukkig een ruim aantal mooie objecten bieden: gasnevels in Orion, planetaire nevels in de Tweelingen en de Draak en talloze sterrenhopen in Cassiopeia en de Voerman.

Wilt U aan een van deze activiteiten als vrijwilliger meedoen, met of zonder kijker? Meldt U zich dan aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onze secretaris. Bij voldoende belangstelling gaan we op vrijdag ook weer gezamelijk een maaltijd nuttigen (weliswaar op eigen kosten) in het restaurant van Camping Zeeburg, voordat we de telescopen gaan opstellen.

 

Vrijdag 19 maart Camping Zeeburg
Opbouwen telescopen vanaf 19:00 uur
Aanvang voor publiek 20:00 uur
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)
Toegang: Gratis

Zaterdag 20 maart Artis Planetarium
Opbouwen telescopen vanaf 18:00 uur
Aanvang voor publiek 19:00 uur
Sluiting 23:00 uur
Toegang: Gratis

 

Meer informatie
Landelijke Sterrenkijkdagen