Landelijke Sterrenkijkdagen

Op de vrijdag zal de VSA de kijkers opstellen bij de Buurtboerderij. We beginnen om 20:00 uur.  Op de aansluitende zaterdag zijn we aanwezig bij het ARTIS-planetarium. Daar gaan de deuren voor het publiek open om 19:00 uur.

Wilt U meedoen? Meldt U zich dan aan bij Hendrik Hollander, onze secretaris. Op de Buurtboerderij wordt aan de vrijwilligers, die zich hebben aangemeld, een eenvoudige maaltijd aangeboden. Bij het planetarium, daarentegen, zullen zeker wat snacks aanwezig zijn, maar voor een vol buikje zult U helaas zelf moeten zorgen.

Als het weer meewerkt, dan kunnen we, hoog in het zuidwesten, een prachtige maan (vlak voor eerste kwartier) en een heldere Jupiter verwachten. Mercurius gaat te vroeg onder (19:30) en Saturnus komt te laat op (23:00 uur) om voor ons bruikbaar te zijn. Tot zover ons zonnestelsel.

De sterrenbeelden Orion, Tweelingen, Voerman, Cassiopeia en Perseus (om er maar een paar te noemen) staan hoog aan de hemel en bieden een keur aan deep sky objecten – gasnevels, een enkele planetaire nevel, vele open sterrenhopen enz. Als het weer meewerkt, dan wordt het een prachtige avond!