Nacht van de Nacht

Sterrenkijken op Camping Zeeburg

Dit evenement wordt ieder jaar georganiseerd in het weekend waarin we weer overgaan van zomer- naar wintertijd en de klok dus een uur wordt teruggedraaid.

Doel is om meer aandacht te besteden aan de duisternis en de alom aanwezige lichtvervuiling, die de natuur negatief beinvloedt en ons ook het zicht op de sterrenhemel ontneemt.

Op vele plaatsen in het land worden activiteiten ontplooid in deze Nacht van de Nacht. Ook wordt de verlichting van diverse monumenten en openbare gebouwen verminderd of helemaal uitgeschakeld. U kunt daar hier meer over lezen.

De VSA laat zich ook niet onbetuigd. Wij zullen vanaf ongeveer 19:30 uur met een aantal telescopen aanwezig zijn bij Camping Zeeburg. Bij bewolking of ander slecht weer verzorgen we een presentatie met planetarium software waarmee we de sterrenhemel in ieder geval op een groot scherm kunnen weergeven.

Volkssterrenwacht Amsterdam op Camping Zeeburg

De maan komt pas na ruim na middernacht op, dus die krijgen we vanavond niet te zien. Venus gaat iets meer dan uur na de zon onder, terwijl Mars en Jupiter pas in de loop van de avond opkomen. Deze drie planeten staan dan te laag aan de horizon om goed zichtbaar te worden voor ons. Gelukkig is Saturnus de hele avond wél goed zichtbaar. Vooral de ringen van Saturnus zijn de moeite waard om door een telescoop te bekijken. Die maken iedereen blij! We kunnen nog proberen een om een blik op Neptunus te vinden, maar dat is altijd wat lastig in de lichtvervuiling van de stad. Deze planeet is dan zichtbaar als een klein blauw bolletje. Toch bijzonder als we dat kunnen zien op een afstand van 43,5 miljoen kilometer.

De sterrenhemel biedt daarnaast nog genoeg andere objecten om waar te nemen. De Andromeda nevel en de bolhoop M13 in Hercules staan hoog aan de hemel. Later op de avond worden de Pleiaden ook al weer beter zichtbaar. Voorts kunnen we de ringnevel M57 in de Lier en de halternevel M27 proberen te bekijken. Heldere dubbelsterren als Albireo en Alcor/Mizar staan er ook goed bij.

Nu nog allemaal duimen voor een mooie avond met helder weer!

 

Aanvang sterrenkijken 19:30 uur
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)
Locatie is Camping Zeeburg

Meer informatie
Nacht van de Nacht