Activiteiten 2021

Gedurende het jaar wordt enkele malen een sterrenkijkavond georganiseerd. Normaal gesproken in ieder geval in het voorjaar en in het najaar. Dit is meestal op een vrijdag- of zaterdagavond. Plaats van handeling is veelal Camping Zeeburg of het Artis Planetarium. We hebben dan met een aantal leden enkele telescopen opgesteld en tonen het publiek wat er die avond zoal te zien is aan de sterrenhemel.

Aangezien deze avonden reeds langere tijd tevoren worden aangekondigd, is het weer uiteraard een grote verrassing. Bij bewolking of zelfs regen kunnen we de telescopen niet buiten opstellen en volgt er veelal een zogenaamd slechtweerprogramma met bijv. een presentatie binnen.

Deze avonden zijn vrij toegankelijk voor eenieder die geinteresseerd is in de sterrenhemel en wel eens door een telescoop wil komen kijken. Een eerste blik op de maankraters of de ringen van Saturnus is voor velen een onvergetelijke ervaring.

 

De volgende publieke activiteiten staan op de agenda voor 2021:

Publieke Sterrenkijkavond

Universiteit van Amsterdam

Iedere maand (behalve in de zomermaanden) organiseert het sterrenkundig instituut van de Universiteit van Amsterdam een publieke sterrenkijkavond op een vrijdag waarop in ieder geval de maan de hele avond boven de horizon staat. Dat is het geval rond maanfase Eerste Kwartier. De maan is dan voor ons zichtbaar als half verlicht en staat voor zonsondergang al hoog aan de hemel. Eerste Kwartier is deze maand op 11 december.

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus is de sterrenkijkavond deze maand een virtuele rondleiding met Zoom. Aanmelden is nog wel nodig.

Bij helder weer worden beide koepels van het observatorium geopend en zijn de telescopen (waaronder de grootste telescoop in Nederland) voor het publiek toegankelijk om objecten aan de sterrenhemel te bekijken.

Zonsverduistering

Universiteit van Amsterdam

Een zonsverduistering kunnen we zien als de Maan vanaf de Aarde bekeken voor de Zon langs beweegt. Dit gebeurt enkele malen per jaar en meestal is dat dan slechts een gedeeltelijke zonsverduistering die ook nog eens alleen zichtbaar is vanuit een beperkt gebied. In de praktijk is het dan ook redelijk zeldzaam dat we dit natuurverschijnsel vanuit Nederland kunnen waarnemen. Op donderdag 10 juni is dat echter wel het geval, mits we die dag kunnen genieten van een heldere hemel zonder al te veel bewolking.

(VSA-) AWSK Jaarvergadering

Zoom (online), aanvang 20.00 uur

In verband met de maatregelen tegen verspreiding van het COVID-19 virus zal de Algemene Ledenvergadering dit jaar online plaatsvinden met Zoom.

In de Algemene Ledenvergadering blikken we terug op het beleid in zowel 2019 als 2020 en wisselen van gedachten over de toekomst van de vereniging.

Nadere instructies voor deelname via Zoom alsmede de agenda en verslagen voor de jaarvergadering zijn inmiddels gepubliceerd in de convocatie en ook te lezen op deze website in het gedeelte dat alleen voor onze leden toegankelijk is gemaakt. Daartoe dient u zich dan wel geregistreerd te hebben met uw eigen gebruikersnaam.

De jaarstukken (de verslagen van de penningmeester en de secretaris over 2019 en 2020, alsmede de jaarrekeningen van 2019 en 2020 plus de begroting voor 2021) zijn daar nu ook beschikbaar voor download.

Landelijke Sterrenkijkdagen

Ook dit voorjaar worden de Landelijke Sterrenkijkdagen weer gehouden in een weekend waarin de maan zich in haar Eerste Kwartier bevind en dus zeker aan het begin van de avond goed zichtbaar zal zijn (als het weer tenminste een beetje meewerkt).

Vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19 is het helaas nog steeds niet mogelijk om publieke sterrenkijkavonden te organiseren. Tijdens deze editie van de Landelijke Sterrenkijkdagen zullen er dus geen telescopen worden opgesteld door de VSA op onze gebruikelijke locaties in Amsterdam.

Op de vrijdag staan we (vooralsnog onder voorbehoud) bij Camping Zeeburg met een, voor Amsterdamse begrippen, nog relatief donkere hemel. Helemaal omdat daar speciaal voor ons de lantaarnpalen worden uitgedaan. We kunnen hier ook gebruik maken van het aangename cafe en restaurant dat deze avond ook geopend zal zijn. Indien nodig kunnen we dus even schuilen voor de kou.

De volgende dag (zaterdag) staan we (eveneens onder voorbehoud) dan weer bij het Artis Planetarium. Zelfs bij bewolking kunnen we hier in ieder geval ook binnen nog een beetje van de sterren genieten met een doorlopende voorstelling in het Planetarium. Onze kijkers stellen we hiernaast op om het publiek buiten de echte sterren en planeten te laten zien.