Lezingen 2019

Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.

De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.

Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.

 

De volgende lezingen staan op de agenda voor 2019:

De kosmos waargenomen

Drs. Johan van Kuilenburg

Tot het midden van de vorige eeuw was de studie van het heelal vooral een theoretische (en filosofische) aangelegenheid. Met de stormachtige ontwikkeling van reuze telescopen, en die van ruimte telescopen, is de kosmos een volwaardig gebied geworden van wetenschappelijke onderzoek. We kunnen nu waarnemingen doen die reiken tot aan het ontstaan van het heelal.

Copernicus, leven en werk

Walter van Rensbergen

Nicolaus Copernicus (1473-1543) is de eerste grote wetenschapper van de Renaissance. Omdat zijn vader stierf toen hij een kind was werd hij opgevoed door zijn oom Lukas Watzenrode (1447-1512). Die was Prins-Bisschop van Ermland en zag in zijn slim neefje een waardige opvolger voor zijn prestigieus ambt.

De volgzame Copernicus ging echter ook steeds zijn eigen weg. Hij wilde zo graag astronoom worden maar om zijn oom niet teveel tegen de haren in te strijken werd hij van alles behalve dat. Maar hij bedreef sterrenkunde met zoveel passie en kunde dat hij als vrijetijdsastronoom eeuwige roem verwierf.

De ruimtereis van Apollo 11 en Kuifje

Alex Scholten

50 jaar geleden zette Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan. De vlucht van de Apollo 11 in juli 1969 vormde een hoogtepunt in de geschiedenis van de bemande ruimtevaart. Ook de verwezenlijking van een droom die de mensheid al langere tijd koesterde. Diverse schrijvers lieten al eerder hun hoofdpersonen naar de maan reizen. Zo ook Hergé die in 1954 zijn stripheld Kuifje in de albums ‘Raket naar de Maan’ en ‘Mannen op de Maan’ een maanreis maken. Alex Scholten maakt een vergelijking tussen de reis van Kuifje en de Apollo 11 en geeft daarmee een overzicht van deze historische ruimtevlucht.

Dit zal de laatste lezing van dit jaar worden. Begin 2020 wordt de lezingen cyclus weer vervolgd.

De BepiColombo-missie naar Mercurius

Ir. Jan van Casteren 

BepiColombo is een hoeksteenmissie van Cosmic Vision, het wetenschappelijk programma van de Europese ruimtevaart organisatie ESA. Projectleider Jan van Casteren vertelt in deze lezing over de missie.

Na de scheervluchten van Mariner 10 in de zeventiger jaren en MESSENGER, is BepiColombo de eerste missie waarbij tegelijkertijd twee satellieten in een lage baan rond Mercurius worden gebracht. Ze doen een globaal en gedetailleerd onderzoek naar de planeetsamenstelling, zijn omgeving en ontstaansgeschiedenis. Vanwege de zeer agressieve thermische omstandigheden in de nabijheid van de zon, waar temperaturen tot 450 ºC voorkomen, is deze missie technologisch zeer uitdagend.