Dr. Paul Wesselius
Ruimtepuin en satelliet configuraties
Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.
Vanaf de eerste Spoetnik in 1957 is er niet opgeruimd. Niet meer werkende satellieten, delen van raketten, weggegooide spullen bleven hun baantjes trekken rond de Aarde. Vrij snel zagen personen in de Verenigde Staten (NASA) en Europa (ESA) het gevaar. Satellieten in langdurige banen rond de Aarde zouden wel eens niet meer mogelijk kunnen zijn: ruimtepuin zou de satellieten kunnen vernietigen.
Het International Space Station (ISS) wijkt geregeld uit voor ruimtepuin. Dat gebeurde o.a. op 19 april en 3 juli 2020. In april was het een brokstuk van de opzettelijk door de Chinezen in 2007 vernietigde Fengyun-1C. In juli betrof het een reststuk van een explosie van een Russische raket motor.

Elon Musk’s bedrijf SpaceX wil met behulp van 42.000 satellieten in lage banen over de hele wereld snel internet aanbieden. De International Astronomical Union zegt dat de duizenden laaghangende satellieten het zicht van telescopen zullen belemmeren. Volgens Musk: "Het helpen van mogelijk miljarden achtergestelde mensen is in het algemeen belang”. “We zorgen ervoor dat Starlink de astronomie niet in de weg zit; we zijn heel begaan met de wetenschap."
Een sterrenkunde studente Ana-Maria Resiga uit Roemenië is bezig om dit verder uit te zoeken, onder begeleiding van de spreker. Zij heeft al diverse interessante resultaten geboekt.
De Spreker:
Paul Wesselius is geboren in 1942 in Amsterdam, heeft daar het Barlaeus gymnasium bezocht en sterrenkunde gestudeerd aan de UvA (toen GU geheten). Hij is in 1967 naar Groningen verhuisd en gepromoveerd bij het Kapteyn Instituut, gebruik makend van gegevens verzameld met de 25 meter radiotelescoop in Dwingeloo.
Van 1973 tot 2005 heeft hij gewerkt bij wat nu SRON Netherlands Institute for Space Research heet, en wel bij de vestiging in Groningen. Hij heeft gewerkt aan de satellieten ANS, IRAS, ISO en Herschel. Van 1994 tot 2004 was hij divisiehoofd van de lage energie astrofysica afdeling in Groningen. Zijn wetenschappelijk werk betrof vooral hete sterren, interstellaire materie en stervorming.
Momenteel is hij bezig op 2 fronten:
- Wetenschap Hij geeft geregeld populaire lezingen en geeft cursussen sterrenkunde bij de HOVO (Hogere Opleiding Voor Ouderen). Hij is nu vooral bezig met astrobiologie.
- Bridgen Sinds zijn 16e jaar bridget hij. Sinds corona ook veel via internet. Hij heeft het diploma Competittie Leider B en geeft cursussen in het organiseren van bridge wedstrijden.
Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur
Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.