De BepiColombo-missie naar Mercurius

Ir. Jan van Casteren 

BepiColombo is een hoeksteenmissie van Cosmic Vision, het wetenschappelijk programma van de Europese ruimtevaart organisatie ESA. Projectleider Jan van Casteren vertelt in deze lezing over de missie.

Na de scheervluchten van Mariner 10 in de zeventiger jaren en MESSENGER, is BepiColombo de eerste missie waarbij tegelijkertijd twee satellieten in een lage baan rond Mercurius worden gebracht. Ze doen een globaal en gedetailleerd onderzoek naar de planeetsamenstelling, zijn omgeving en ontstaansgeschiedenis. Vanwege de zeer agressieve thermische omstandigheden in de nabijheid van de zon, waar temperaturen tot 450 ºC voorkomen, is deze missie technologisch zeer uitdagend.

Voorheen nog niet gebruikte materialen en speciale oplossingen worden toegepast en uitgebreid getest om deze missie mogelijk te maken. De vluchtmodules van BepiColombo zijn gebouwd en hebben de noodzakelijke beproevingen doorstaan, precies op tijd voor de geplande lancering in oktober 2018. Deze lezing geeft een overzicht van de missie, de vele technologische uitdagingen en het testprogramma voor een reis naar de hel van het zonnestelsel.

De Spreker:
Jan van Casteren studeerde Lucht- en Ruimtevaart Techniek aan de TU Delft. Hij werkte onder andere voor grote projecten en missies zoals IRASen EURECA en is momenteel BepiColombo-projectleider bij ESA.


Aanvang 20:00 uur
Sluiting 22:00 uur

Locatie is zoals gebruikelijk de Wethouder Verheij sporthal.