Lezingen 2024
Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een maandagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.
Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.
De volgende lezingen staan op de agenda voor 2024:
Het maan-oppervlak: ontstaan, vormen en verklaringen
Drs. Peter Serné
In deze lezing zal het oppervlak van de maan centraal staan. Allereerst stippen we het ontstaan en de prille geschiedenis van de maan aan. Met de opkomst van de ruimtevaart kwam het maanonderzoek, de “Selenologie”, in een stroomversnelling. Nogal wat oude opvattingen zijn achterhaald of bijgeschaafd. Er is veel meer zicht verkregen op het meedogenloze milieu aan het oppervlak van de maan.
Galactische Archeologie, op zoek naar de geschiedenis van de Melkweg
Dr. Orlin Koop
Er zijn miljarden sterrenstelsels zoals de Melkweg in het Universum, dus zo speciaal is ons sterrenstelsel niet. Toch is het wel het sterrenstelsel dat wij veel gedetailleerder kunnen bestuderen dan elk ander. Dit betekent dat de Melkweg ons een unieke kijk kan geven in het formatieproces en de werking van sterrenstelsels. Astronomen vermoeden dat sterrenstelsels groeien door botsingen en samensmeltingen met andere stelsels, maar klopt dat wel? Hoe ging dat in de praktijk? En wat staat ons nog te wachten?
Euclid, donkere materie en donkere energie
Dr. René Laureijs
De ESA satelliet “Euclides” is op 1 juli 2023 gelanceerd en bereikte een maand later zijn beoogde positie in het tweede Langrange-punt op anderhalf miljoen kilometer afstand van de aarde. De eerste opnames hebben inmiddels de publiciteit bereikt. In een voorziene periode van zes jaar zal de satelliet vorm en roodverschuiving van talloze melkwegstelsels gaan meten. Daartoe is de satelliet uitgerust met twee telescopen voor nabij infrarood en voor visueel bereik, die in combinatie met aardse telescoopwaarnemingen een immense hoeveelheid data zullen opleveren.
De ontdekking van de Melkweg
Jeffrey Bout MSc
Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.
De Melkweg heeft vanaf een donkere plek een prachtig aanzicht. Al eeuwen wordt ze door de mens bewonderd en bestudeerd. Dit leidde tot vele ontdekkingen, ook gedaan door Nederlandse sterrenkundigen. De Melkweg bevat vele verhalen: over het leven van sterren, over bewegingen van stof en gas of over een zwart gat verborgen in het centrum.