Lezingen 2023
Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een maandagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.
Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.
De volgende lezingen staan op de agenda voor 2023:
De melodie van de natuur – zoektocht naar de bouwstenen van het heelal
Ivo van Vulpen
Dit zal de laatste lezing van dit jaar worden. Begin 2024 wordt de lezingen cyclus weer vervolgd.
De zoektocht naar de fundamentele bouwstenen van het heelal is een ongekend spannend avontuur. Met behulp van deeltjesversnellers is het gelukt om steeds dieper door te dringen in een wereld die we met het blote oog al lang niet meer kunnen zien. In elke nieuwe laag hebben we geheimen aan de natuur weten te ontfutselen en de vreemde inzichten als quantummechanica en relativiteitstheorie hebben hun weg gevonden naar toepassingen in onze maatschappij. Met de ontdekking van het Higgs boson op CERN, het Europees centrum voor deeltjesfysica was het avontuur nog niet voorbij.
Lichtflitsen en zwaartekrachtgolven: op zoek naar licht van botsende neutronensterren met de BlackGEM telescopen
Steven Bloemen
Sinds de eerste detectie van zwaartekrachtgolven in 2015 namen de LIGO en Virgo interferometers al bijna 100 keer zwaartekrachtgolven waar. In deze lezing bespreken we wat zwaartekrachtgolven precies zijn, hoe ze ontstaan, hoe ze gedetecteerd worden en wat we er als sterrenkundigen al uit geleerd hebben. De combinatie van waarnemingen van zwaartekrachtgolven en van zichtbaar licht, dat we veel beter kennen, opent bijkomende, unieke perspectieven.
Gaten in de ruimte? Nieuwe ontwikkelingen over Zwarte Gaten
Prof. Dr. John Heise
Het binnenste van Zwarte Gaten is onbekend terrein, maar het is wel van fundamenteel belang in de natuurkunde. Informatie van alles wat op een Zwart Gat valt, lijkt verloren te gaan. Dat in strijd is met basisprincipes in de kwantum-natuurkunde. Men zoekt al lang naar een kwantummechanische beschrijving voor een Zwart Gat. Onze Nederlandse Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft heeft een verrassende oplossing gevonden: Zwarte Gaten hebben helemaal geen binnenste. Het is letterlijk een gat in de ruimte, geen lege ruimte maar afwezigheid van ruimte.
Dr. Paul Wesselius
Ruimtepuin en satelliet configuraties
Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.
Vanaf de eerste Spoetnik in 1957 is er niet opgeruimd. Niet meer werkende satellieten, delen van raketten, weggegooide spullen bleven hun baantjes trekken rond de Aarde. Vrij snel zagen personen in de Verenigde Staten (NASA) en Europa (ESA) het gevaar. Satellieten in langdurige banen rond de Aarde zouden wel eens niet meer mogelijk kunnen zijn: ruimtepuin zou de satellieten kunnen vernietigen.